NOVI NJEMAČKI ZAKON STUPA NA SNAGU, BALKANCI OVO MORATE ZNATI: Mijenjaju se pravila zapošljavanja, BIT ĆE SVE OLAKŠANO!

Objavljeno:06.10.2019 - 19:29
A A A Times Arial

Novi Zakon o useljavanju stručne radne snage u Njemačkoj, koji će primjenjivati od 1. marta 2020. godine, olakšaće građanima koji dolaze iz zemalja koje nisu članice Evropske unije da se zaposle u toj zemlji. To znači da će i stanovnici Srbije moći da dođu do posla u Njemačkoj pod istim uslovima kao i njeni građani, za ona zanimanja koja su označena deficitarnim.

Kako su rekli u ambasadi Republike Nemačke u Srbiji, građani Srbije već sada imaju prednost privilegovanog pristupa njemačkom tržištu rada, kao državljani zemlje kandidata za članstvo u EU. Međutim, novi Zakon uvodi nekoliko novina koje će olakšati zaposlenje naših ljudi u toj zemlji, a jedna od njih je da će zahtjevi za izdavanje vize stručne radne snage ubuduće biti obrađivani po ubrzanom postupku.

njemacka3

Takođe, kako navode, jedna od novina koju donosi jeste ukidanje ispita prednosti, što podrazumjeva da se prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje zaposli domaći ili evropski kadar. Time će već za pola godine građanima zapadnog Balkana biti olakšano zapošljavanje u Njemačkoj.

S obzirom na nisku stopu nezaposlenosti, rezidencijalni test rada više neće biti potreban za kvalifikovana zanimanja, ali će se i dalje primjenjivati za pristup profesionalnoj obuci.

Između ostalog, ovim Zakonom biće omogućeno useljavanje kvalifikovane stručne radne snage. Šta to znači - kvalifikovani profesionalci obuhvataće univerzitetske studente, kao i osobe sa stručnom spremom.

Kao kvalifikovan stručnjak, moći ćete zapravo da obavljate zanimanje za koje ste kvalifikovani.

Kako ističu iz njemačke ambasade, najvažniji preduslov da zahtjev za izdavanje vize bude razmatran u ubrzanom postupku je nostrifikacija diploma i sertifikata o stručnom obrazovanju u Njemačkoj. Dodaju da se postupak nostrifikacije može već sada pokrenuti.

njemacka-2njemacka-2

Bez obzira da li imate visoku ili srednju stručnu spremu, od vas će se prvo zatražiti da zvanično priznate svoju kvalifikaciju. Priznavanje kvalifikacija vrši se u svakom pojedinačnom slučaju od nadležnih organa za priznavanje u Njemačkoj. Minimalni preduslov za priznavanje je da stručno obrazovanje mora da traje najmanje dvije godine.

Da bi se olakšala procedura, najavljuju osnivanje centralnog servisnog centra za inostranu stručnu radnu snagu koja traži priznavanje svoje stručne spreme, koji će savetovati i pomagati podnosioce zahteva u postupku priznavanja.

Ono što je neophodno jeste sertifikat o znanju njemačkog jezika najmanje na nivou A 2, za određene grupe na nivou B1. To zavisi, između ostalog, od planiranog zaposlenja. Znanje njemačkog jezika na nivou A2 podrazumijeva svakodnevnu konverzaciju, dok B2 omogućava da se osoba jasno i smisleno izrazi, kao i da razumije glavne sadržaje u vezi sa poslom.

Novi Zakon ne nudi nove mogućnosti nekvalifikovanim radnicima

Novi zakon ne nudi nikakve nove mogućnosti nekvalifikovanim radnicima da dobiju pristup tržištu rada u Nemačkoj. Međutim, pod određenim uslovima, IT stručnjaci mogu dobiti pristup tržištu rada bez formalne kvalifikacije, ukoliko recimo imaju pet godina radnog iskustva, kao i kandidati koji su regrutovani uz pomoć Savezne agencije za zapošljavanje.

55649776-1674-4bfd-99d4-4538b0094cfb-njemacka-718x4461

Međutim, samo priznavanje vaših profesionalnih kvalifikacija nije dovoljno ako želite da radite u Njemačkoj. Da biste dobili dozvolu boravka sa dozvolom za rad, moraćete da ispunite niz dodatnih kriterijuma. Odluka o dodjeli prebivališta ili radne dozvole su u nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova SR Nemačke, odnosno nadležnih organa u zemlji.

Takođe, svi stranci koji podnesu zahtjev za vizu da bi tražili ili se uključili u posao ili obuku u Njemačkoj, moraće da dokažu da mogu izdržavati sebe i članove porodice, ako je primjenljivo, bez pristupa javnim sredstvima.

Novi.ba/Kurir.rs

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!