OBJAVLJENA NAJTAČNIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA JESEN I ZIMU, OVOME SE NISMO NADALI: Oglasili se i ljekari, VAŽNO JE ZNATI JEDNU STVAR!

Region
OBJAVLJENA NAJTAČNIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA JESEN I ZIMU, OVOME SE NISMO NADALI: Oglasili se i ljekari, VAŽNO JE ZNATI JEDNU STVAR!
.

Prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, pred nama je topao i prosječno suh oktobar, a dugoročni izgledi vremena pokazuju da će i zima biti blaga sa višom temperaturom u odnosu na prethodne godine. 

Dugoročna prognoza Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da će i temperatura u Srbiji u prvim mjesecima naredne godine biti iznad višegodišnjeg proseka.

- U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 6,1 stepen. Mjesečna količina padavina biće u granicama višegodišnjeg prosjeka sa vrijednostima u prosjeku za oko četiri milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosjek. I u februaru će srednja minimalna temperatura imati vrijednosti iznad višegodišnjeg prosjeka, pri čemu će njena vrijednost u prosjeku biti viša za oko 1,9 stepeni u odnosu na ranije godine. Slične vremenske prilike očekuju se i u martu - kažu RHMZ-a.

vrijeme

Miholjsko ljeto će se protegnuti do duboko u jesen, zbog čega će, kako ističu meteorolozi, debele jakne, kape i šalovi još neko vrijeme moći da pričekaju u ormaru. Ono što će naročito obradovati ranoranioce jeste i prognoza koja pokazuje da će jutarnja temperatura u danima pred nama biti iznad višegodišnjeg prosjeka. 

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature od 9,8 stepeni. I srednja maksimalna temperatura biće u granicama višegodišnjeg prosjeka, pa će tako u prestonici i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom oktobra biti oko 18,4 stepeni - navode u RHMZ-u.

Slična situacija nas očekuje i u novembru, a prosječna maksimalna temperatura bi trebalo da se kreće oko jedanaestog podeljka.

- Novembar će biti topliji i prosječno vlažan. Jutarnja temperatura će, kao i u oktobru, biti iznad prosjeka, te će u Beogradu i okolini biti oko 4,7 stepeni. Međutim, očekuje se da vrijednosti padavina u novembru budu u prosjeku za oko pet milimetara više u odnosu na višegodišnji prosjek, dok bi u Beogradu i široj okolini novembarska količina padavina mogla da bude oko 40 milimetara - ističu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

kisa

Zvanična sezona grijanja u Srbiji počinje 15. oktobra, a negde su već počele i probe. Međutim, prema odluci o grejnoj sezoni, svaka lokalna samouprava definiše početak grejnog perioda. Tako su Beograd i Novi Sad pomerili početak grijne sezone na 1. oktobar.

 Povoljne vremenske prilike će se nastaviti i u decembru, jer će biti manje padavina u odnosnu na višegodišnji prosjek, a i temperatura bi trebalo da bude viša u odnosu na prethodne zime.

- Srednja maksimalna temperatura biće viša za oko 1,5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosjek, a u Beogradu i široj okolini iznosiće oko 7,1 stepen - uvjeravaju u RHMZ-u.

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine, za „Alo!“ objašnjava da bi takve vremenske prilike trebalo da smanje broj oboljelih od infekcija, odnosno da očekuje da će toplo vrijeme povoljno uticati na hronične bolesnike.

- Krajem oktobra se najveći broj građana vakciniše protiv virusnih infekcija, a upravo lijepo vrijeme će doprinijeti da se one manje šire. Više ćemo vremena provoditi napolju i provjetravati prostorije, a ako ne bude mnogo padavina, i astmatičari će moći da uživaju u jeseni - navodi dr Šehić.

Izvor: Alo.rs

Ne propustite