ZASTRAŠUJUĆA ISTINA, SVI SMO MISLILI DA JE PROTIV UROKA: Kada ovo pročitate, odmah ćete ga skinuti!

Zanimljivosti
ZASTRAŠUJUĆA ISTINA, SVI SMO MISLILI DA JE PROTIV UROKA: Kada ovo pročitate, odmah ćete ga  skinuti!
.


Mnoge kulture na svijetu, pa i naša, vjeruje da postoje uroci koji putem zavidnog pogleda mogu da naškode drugoj osobi.

Zato postoji vjerovanje da je potrebno na ruku da stavimo crveni konac kako bismo se odbranili od zavidnih pogleda koji mogu da nam donesu bolest, povredu, pa čak i smrt.

Crveni konac pronalazimo kod Jevreja i Hindusa, a ovo vjerovanje se od njih raširilo put ostalih naroda. Ipak, nošenje crvenog konca povezuju se sa okultnim, magijskim, izopačenim tumačenjem Tore, poznatijim pod imenom Kabala. Kabala je magija izvedena iz jedne od svetih knjiga, pa je ovim sveta knjiga zloupotrebljena.

konacc
Foto:Shutterstock,Ilustracija

Crveni konac se obično nosi na lijevoj ruci kao narukvica, a vjeruje se da odvraća lošu sreću.

Neki od tih crvenih konaca se donose iz Izraela. Ponekad je crveni konac u ogromnim količinama obavijan oko groba jevrejske biblijske mučenice Rahele u blizini Vitlejema. Smatra se da crveni konac ima ogromne moći i da donosi dobru sreću, kao i da garantuje onome ko ga nosi božansku zaštitu. Većina rabina, međutim, ne zagovara ovaj čin, koji ni na koji način nije sugerisan u svetim knjigama.

Neki ortodoksni Jevreji, koji se plaše negativnih uticaja uroka, imaju staru tradiciju da vežu crveni konac na bebin krevetić u nadi da će time da odvrate uroke i prizovu milost Boga, pa da će beba da bude zaštićena od svakoga zla.

U poslednjih 30-tak godina trend nošenja crvenog konca raširio se na cijeli svet, pa i na Srbiju. Možete videti brojne bebe i decu, ali i starije ljude koji na ruci nose konac protiv uroka.

konacc
Foto:Shutterstock

Vezivanje crvenog konca se povezuje sa kontraverznim Kabala centrom Filipa Berga. Druga zabilježena pojava crvenog konca se javlja u Indiji pod imenom “kalava”. Kalava je sveti hinduistički konac, koji se takođe zove i “mauli” na hindu jeziku. Nosi se u toku obavljanja hinduističkih rituala. Veže se od strane sveštenika na ruke hodočasnika koji prisustvuju obredu molitve. Kalava se veže na desnoj ruci muškarca i neudatih žena, a na lijevoj ruci udatih žena. Ponekad se crveni konac veže u čvorove nakon recitovanja mantri, koje pozivaju boga Bramana kako bi otklonio uroke i zlo od osobe koja ga nosi.

U pitanju je paganski običaj koji samo promoviše paganstvo po sebi.

Novi.ba/Alo.rs

Ne propustite