GURMANSKI HIT ZA ZIMNICU: Ovaj recept će vas oduševiti, pravit ćete ga svake godine!
Neka zimnica ove godine bude malo drugačija
Sezona pripremanja uskoro počinje, a pored standardnog ajvara, kiselih krastavčića i peglanih paprika, preporučujemo vam da probate pravi gurmanski hit - cjepkanu papriku!
Sastojci: 5 kg paprike, 5 kašika al*oholnog sirćeta, 1 kašika morske soli, 1 glavica bijelog luka, celerov list, 100 ml ulja.
Priprema: Papriku ispeći, očistiti je i izvaditi sjeme. Zatim je iscjepkati i staviti na rešetku da se cijedi najmanje sat vremena.
U šerpu sipati ulje, pa kad se ugrije, staviti papriku da se prži i dodati so. Pržiti je oko sat vremena, a pred kraj dodati sirće, celer i krupno sječen bijeli luk.
Pakovati u sterilisane tegle i dobro zatvoriti metalnim poklopcima. Tegle staviti u rernu na 90 stepeni 90 minuta. Tu ih ostaviti do sutradan da se ohlade, pa ih složiti u police sa ostalom zimnicom.
U videu pogledajte detaljnu pripremu!
Novi.ba/Stil.Kurir.rs