FUDBAL MU JE SVE NA SVIJETU, NEVIĐENI JE MOTIVATOR 'Kad me pitaju za premije kažem im da će biti šljiva, jabuka... Mogu ubijediti igrača da je poput Messija"

Aktuelno
FUDBAL MU JE SVE NA SVIJETU, NEVIĐENI JE MOTIVATOR 'Kad me pitaju za premije kažem im da će biti šljiva, jabuka... Mogu ubijediti igrača da je poput Messija"
,

Kada me pitaju za premije, ja im kažem biće kila šljiva, jabuka, banana, tvrdi Alija - Braco Hadžiosmanović, zvanično, šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Vrbanjuša iz istoimenog sarajevskog naselja, ali ujedno i predsjednik kluba, i logističar, oružar, trener, odnosno alfa i omega ovog sportskog kolektiva.

U Sarajevu će za njega reći da je hodajuća fudbalska enciklopedija i bez sumnje jedan od najboljih motivatora kojem fudbal nije najvažnija sporedna, nego najvažnija svar na svijetu.

Region ga je dodatno upoznao nakon još jednog u nizu video-snimaka na internetu na kojem se obraća svom igraču u svlačionici uoči jedne niželigaške fudbalske utakmice.

"Roberte, ako si se skinuo s droge, igraćeš, ako nisi, nećeš. Lezi ovdje da vidim! Napravi pet sklekova", poručuje Hadžiosmanović igraču s brojem 4.

5cd137c0-9cb4-46c5-b0ba-08a50a0a0a6a-bracohadziosmanovic-previeworg

Nakon što su uslijedili različiti komentari, popularni Braco objašnjava da je sve viđeno na snimku zapravo motivacijski govor, po kojem je i odranije poznat ovaj harizmatični i izuzetno temperamentni fudbalski stručnjak.

"Javnost je stekla potpuno drugačiju sliku od one koja je stvarno istinita. Robert je divan dečko i nema veze s drogom. Sve je stvar atmosfere pred utakmicu, a video ima preko 100.000 pregleda. Te stvari radim da ih ubijedim da su kao Messi, Džeko, Ronaldo", objašnjava Hadžiosmanović, koji iza sebe ima 35 godina provedenih u fudbalu kao igrač i zatim trener.

Smatra da je motivacija ključ uspjeha, a kao najbolji primjer uzeo je reprezentaciju Hrvatske. Kaže da je "vatrene" do titule vicešampiona planete odveo kvalitet, ali i adrenalin.

"Trener igrača mora znati ubijediti da je bolji od protivnika, pa makar to i ne bilo nije tako. Moraš mu znati uliti volju, htijenje i želju da gine za boje kluba. Pogledajte kako se Hrvati bore za reprezentaciju Hrvatske. Tako isto treba podići temperament i našim igračima. Džaba što imamo jedan od najboljih timova Evrope, ako nema motivacije i adrenalina u njima", smatra Hadžiosmanović.

56ddbcab-8604-421a-83c1-297b0a0a0a6b-braco-previeworg

U svojoj dugogodišnjoj karijeri bio je između ostalog i selektor amaterske reprezentacije BiH, koju je dva puta odveo na Evropsko prvenstvo. I dok je za mnoge jedan od glavnih motiva novac, Hadžiosmanović kaže da to nije uvijek tako.

"Ispričaću vam događaj neposredno nakon rata. Gostovali smo u Bihaću. Gorivo za putovanje i kombi dobili smo od naših prijatelja iz vatrogasne brigade. Imao sam nešto više od 100 KM u džepu i nekih 25 igrača koje sam odlučio odvesti na ćevape u Ključu. Roštiljdžiji sam rekao kojem će igraču koliko ćevapa dati kako bismo se mogli uklopiti u cijenu. Procjenjivao sam da, na primjer, centarhalf ili libero se troši puno pa mu treba sedam ćevapa, bočnim igračima, koji se puno ne troše, dovoljno je po pet komada... Tako je jelovnik kreiran kao formacija u timu. Kada su mi kasnije igrači tražili i koka-kolu, rekao sam da to nije dobro za stomak i da neće moći trčati ako popiju. Prihvatili su, a piće su na kraju dobili od domaćina u Bihaću. Nekada sam i kuhar pa spremam ručak za cijelu ekipu s dvije-tri kile mesa, uz dosta krompira i ostalih namirnica koje imamo", prisjetio se Hadžiosmanović u razgovoru za Nezavisne.

braco-previeworg

Premije su u današnje vrijeme sastavni dio najvažnije sporedne stvari na svijetu. Za Bracu, u čijem klubu se članarine ne naplaćuju, nagrade su uvijek, pa tako i sada, imale i imaju samo simboličan značaj.

"Mi svi u klubu prije svega volimo klub i sport. Rezultat nam nije važan. Važno je da stvorimo igrača. Mi ne stvaramo zvijezde. Kada me pitaju za premije, ja im kažem ima, biće kila šljiva, jabuka, banana... Stavim igrača pred sebe i kažem mu: 'Nemoj se, sine, sekirati zbog premije, ko voli novac, nije dobar čovjek...' Što se tiče novca, nisam im mogao pomoći. Odužio sam se mnogima na način da sam ih zahvaljujući svojim poznanstvima uspio zaposliti u neku od firmi", zaključio je Hadžiosmanović.

Ne propustite