VRŠNJAČKO NASILJE U BIH: UČENICU PSIHIČKI MALTLETIRALE A ONDA JOJ REZALE KOSU I SVE TO SNIMALE

Aktuelno
VRŠNJAČKO NASILJE U BIH: UČENICU PSIHIČKI MALTLETIRALE A ONDA JOJ REZALE KOSU I SVE TO SNIMALE
.

Vršnjačko nasilje, brutalnost o kojoj se sve manje govori, uzima sve više maha, kod nas, ali i u susjedstvu.
Prošle je sedmice region potresao stravičan snimak maloljetničkog nasilja u Srbiji. Riječ je o djevojčicama od 14 i 15 godina iz srednje škole u Barajevu koje su snimljene dok napadaju treću.

skola

Zapušteni programi
 
Nažalost, svjedoci smo takvih slučajeva i u našoj zemlji. Prema posljednjem istraživanju Udruženja za razvoj društva KAP iz Sarajeva, više od 33 posto školaraca  u Federaciji BiH priznalo je da je doživjelo neku vrstu nasilja, verbalno, fizičko ili cyber.

Mićo Letić , inspektor MUP-a KS u penziji, napominje da su u BiH zapušteni programi prevencije koji bi trebali reducirati međuvršnjačko nasilje. Posljedice toga su da mladi postaju sve bezobzirniji.

– U razgovoru s roditeljima saznao sam da u školama ima puno međuvršnjačkog nasilja, ali uprave škola takve situacije guraju pod tepih. Veoma malo slučajeva izađe u javnost. Kada nasilnik vidi da niko ne reaguje, nema kazni, ni prevencije, postaje suroviji i bezobzirniji – smatra Letić.

skola-klupe334

Odgoj i obrazovanje

S druge strane, problem je i što se žrtve nasilja i boje i stide govoriti kroz šta prolaze.

Profesor Jusuf Žiga s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu ističe da prolazimo socijalnu, političku i etičku krizu.

– Mora se, prije svega, krenuti od značaja odgoja, a ne samo obrazovanja. Ako se ne izađe iz ovakve situacije, mladi će imati ozbiljne probleme u predstojećem vremenu – istakao je Žiga.

Psiholog Čedomir Novaković ističe da se najveći broj djece ponaša onako kako ga nauče roditelji, skrbnici ili odgajatelji.

skola

Rezali kosu učenici u Tuzli

Učenicu Hemijske škole u Tuzli u novembru 2013. pretkule su i psihički maltretirale kolegice.

Dok je jedan učenik sve snimao, djevojčici su makazama rezale kosu te je udarale rukama i nogama. Sličan slučaj dogodio se i prije dvije godine u Cazinu.

Na YouTubeu 2017. se pojavio snimak tuče srednjoškolaca ispred Rudarske škole u Tuzli, prenosi Avaz.ba.

U Doboju je prošle godine dogovoren obračun dvije srednjoškolke. Tuču su posmatrali ostali učenici, a niko se u žestoki sukob nije htio umiješati.
 Izvor:hayat.ba

Ne propustite