RODITELJI U PANICI: U školama i vrtićima pojavile se  vaške! EVO KAKO DA ZAŠTITITE SVOJU DJECU

Porodica i zdravlje
RODITELJI U PANICI: U školama i vrtićima pojavile se  vaške! EVO KAKO DA ZAŠTITITE SVOJU DJECU
.

Septembar je gotovo svake godine "rezervisan" za epidemiju vaški, a ni ove nije drugačije.
Završeni su raspusti i odmori, klinci su ponovo krenuli i škole i vrtiće, a osim igre i radosti koju će podjeliti sa drugarima, postoji još nešto što će razmijeniti...

Septembar je gotovo svake godine "rezervisan" za epidemiju vaški, a ni ove nije drugačije. U nekolicini beogradskih osnovnih škola i vrtića pojavile su se ove napasti, a nastavnici i vaspitači apeluju na roditelje da primene preventivne mere kako bi ih spriječili.

skola1

U slučaju da je vaše dijete već zapatilo vaške, lijek ćete pronaći u svakoj apoteci. Perite im kosu specijalnim šamponom protiv vaši, iščešljavajte je i ručno uklanjajte gnjide. Za maksimalno nedelju dana problem će biti riješen.

A evo kako da zaštitite svog mališana koji još uvijek nije dobio vaške:
- Svakodnevno pregledanje kose - čak i ako dijete ne svrbi glava, to ne znači da nema vaške. U velikom broju slučajeva se dešava da je dijete zaraženo, a ne postoji iritacija.
 

skola5
- Upotreba esencijanih ulja - na kosu mališana nanosite ova ulja jer odbijaju vaši. Važno je često menjati mirise jer se ovi insekti lako navikavaju na određene note, pa onda zaštita neće imati efekta. Preporučuju se ulja čajevca, nane, lavande ili ruzmarina.

- Preventivno prskanje sprejevima ili losionima protiv vaši - čak i kad pregledom ne uočite da postoji prisustvo vašaka, koristite ova sredstva. To što vaše dijete ih danas nema, ne znači da ih sutra neće dobiti od nekog drugog djeteta.

ulje-cajevca

- Upotreba gelova za kosu - upotrebom proizvoida za stilizovanje kose smanjićete mogućnost da je napadnu vaši. Ovi insekti "idu" na čistu kosu, zato je bolje da vlas bude obložena nekim sredstvom.

lavanda
Izvor: republika.rs

Ne propustite