TEŠKA SUDBINA MALE DJEVOJČICE: Nema ni krov nad glavom, životna želja joj IGRAČKA I ČOKOLADA! Srce će vam prepuknuti!

Aktuelno
TEŠKA SUDBINA MALE DJEVOJČICE: Nema ni krov nad glavom, životna želja joj IGRAČKA I ČOKOLADA! Srce će vam prepuknuti!
.

Marija Dojčinović (32) i njena djevojčica Tijana Ramani (5) iz sela Gornja Koznica kod Surdulice, više su gladne nego site, a svaki novi dan im donosi novu neizvjesnost, hoće li uspjeti nekako da ga prežive.

U svega nekoliko kvadrata uz stalnu opasnost da im se plafon sruši na glavu, provode dane majka i ćerka. Stari šporet, rasklimatani kredenac, jedna fotelja i dvosjed, stočić i zemljani pod. To je sve, nema televizora, niti drugog kućnog aparata. Sve polovno i odbačeno od porodica koje su imale više sreće u životu.

Na stolu mnogo flaša u kojima se zahvata voda. S jednog kraja sobička na drugi, obješena žica za veš na kojoj vise jorgani, ćebad i dječija garderoba.

kuca-830x0

- Nas dvije smo same, nemamo nikog. Tijanin otac nas je napustio, dijete gotovo da ga i ne poznaje. Ni ja nemam nikog, oca nisam upoznala, majka, baba i deda su umrli, tako da smo same. Opstajemo zahvaljujući komšijama i ljudima, jedini prihod nam je dječiji dodatak i socijalna pomoć. Imam i dug za struju 60.000 dinara i plašim se da nam i to ne isijeku. Struju koristimo samo za svjetlo, jedna sijalica i to je - kaže Marija.

Iako je ljetos operisana, Marija iz obližnje šume dovlači granje, kako bi imala čime da loži vatru. Sječe ih sama ručnom testerom.

Mala Tijana uvijek ide s majkom, jer nema drugara, nema djece da se sa njima igra. Nikada nije imala ni lutku.

drva-830x0

- Najviše volim meso, kad ima, a kad idemo u Surdulicu, mama mi kupi sladoled. Volim i čokoladu. Voljela bih da imam kuću i pileću džigericu, to volim da ručkam - priča djevojčica, zaklanjajući se iza majke.

Tog dana Tijana nije do podneva ništa jela, jer skoro pa ničeg nije bilo u kući.

Vesna Novković je prva komšinica Mariji i Tijani i uz Predraga Iskrenovića, ugostitelja iz obližnjeg sela Žitorađe, jedina koja pomaže, kako djevojčica ne bi bila gladna.

Mala Tijana nema ni čizmice za zimu, ali ni jaknicu. Ide u pocjepanim klompicama i priča kako jedva čeka da krene u školicu.

705345005030501205208093054124108582223872n-830x0

- Tijana nema bojanke, slikovnice, bojice, jer 3.500 dinara dječijeg i 9.500 socijalne pomoći moram da čuvam za hranu, ali nikako da izguramo mjesec. Završila sam Srednju tehničku školu, radila kao konobarica, sada sam bez posla - dodaje Marija.

tijana-lutka-830x0

Na stepeništu njihove stare kuće, koja nije za stanovanje, zbog opasnosti od urušavanja, Tijana je dobila svoju prvu lutku i to barbiku, kao i hranu i odjeću za nekoliko dana.

Nakon nekoliko zalogaja pileće džigerice sa roštilja, Tijani se vratio osmjeh na lice. Nije to više bila gladna i umorna djevojčica, već ponovo dijete kome je igra jedina zanimacija.

tijana1-830x0

Novi.ba/Telegraf/Foto: Telegraf

Ne propustite