VELIKA TUGA, PREMINUO BOSANSKI MUZIČAR U 49. GODINI: Svi su ga voljeli

Aktuelno
VELIKA TUGA, PREMINUO BOSANSKI MUZIČAR U 49. GODINI: Svi su ga voljeli
.

Nekadašnji član grupe "Zabranjeno pušenje" i osnivač benda "Sikter", Faris Arapović, preminuo je u srijedu u 49. godini, javlja Avaz.

Zasmijavao je cijelu Jugoslaviju, u Italiji bio neviđeni frajer, ali se tamo predstavljao pod potpuno drugim imenom!

Neobični nastanak benda "Sikter" i njihov prvi nastup

"Sikter" je formiran 1990. godine, kada je grupa "Regina" bila pozvana da nastupa na brucoškoj večeri na Likovnoj akademiji u Sarajevu. Kada je počeo njihov nastup, iz protesta prema pop roku Faris Arapović, Igor Čamo, Davor Čolić i Enes Zlatar Bure nepozvani su izašli na binu i uzeli instrumente terajući "Reginu" s bine rječju "Sikter!".

zabranjeno-pusenje04

- Faris je mene, Shobu, Esu i Rokvu naučio kako treba da zvuči ozbiljan bend. Najviše je voleo pesmu "Perfect Timing" Dejvida Li Rota, što zbog naziva, što zbog načina na koji je odsvirana. On je imao taj "Perfect Timing" kad je svirao. Trokut Dvotabanaš. Posljednji bubanj što je u životu snimio je za pesmu "Itna intervencija" s Darkom Ostojićem, kod mene u studiju.

20190919091216-559075

- Na spotu bubanj svira neki momak, ali na snimku je Faris. Bilo mi je strašno drago što se vratio muzici, bubnju. I odlično ga je odsvirao, skoro k'o nekad, kad je imao taj "Perfect Timing". Ne mogu sad da se pomirim da je to posljednji bubanj što je ikad snimio - napisao je Enes Zlatar na svom Fejsbuk profilu.

"Sikter" je bio jedan od najaktivnijih bendova u toku rata, i u to vreme su započeli tranziciju iz pank rok benda u alternativu.

Svirali su kao i predgrupa Brusu Dikinsonu (frontmenu Iron Maidena) 1994. u Sarajevu, a svirali su i na turneji s Vaskom Rosijem, te su bili predgrupa na koncertu U2 u Sarajevu.

Ne propustite