SVAKA DRUGA OSOBA IMA OVAJ PROBLEM: Misli da je BEZAZLEN a može dovesti do OVIH BOLESTI! POSLJEDICE MOGU BITI KATASTROFALNE!

Zdrav život
SVAKA DRUGA OSOBA IMA OVAJ PROBLEM: Misli da je BEZAZLEN a može dovesti do OVIH BOLESTI! POSLJEDICE MOGU BITI KATASTROFALNE!
.

Najnovije studije pokazale su da osobe koje pate od insomnije imaju mnogo veće šanse da obole od kardiovaskularnih oboljenja.

Takođe, kod osoba sa genetskom predispozicijom za insomniju postoji daleko veći rizik od zastoja srca, infarkta i zakrčenja krvnih sudova.

Ranija studija pokazala je da postoji veza između problema sa spavanjem i kardiovaskularnih oboljenja, dok je najnovija studija otkrila da insomnija može biti uzrok ovih oboljenja.

insomnia-2

- Istraživanje može u velikoj mjeri da pomogne u sprečavanju pojave infrakta i drugih srčanih oboljenja i to kroz bolju kontrolu i rješavanje problema nesanice - kaže profesor Hju Markus sa Univerziteta u Kembridžu.

Ključni faktor je genetika. Ako je insomnija nasljedna, što znači da nije izazvana stilom života, stresom i drugim faktorima, onda se ovo stanje može liječiti.

insomnia-1

Postoji 250 genetički varijacija na osnovu kojih se može zaključiti o kom tipu insomnije se radi.

Ukoliko se zaključi da osoba ima poredispozicije da u nekom životnom dobu razvije probleme sa spavanjem, predlažu se određeni koraci kako bi se zaštitili od srčanih oboljenja.

Novi.ba/Pinkrs/Foto: Wikimedia

Ne propustite