DOMAĆICE ODUŠEVLJENE OVIM RECEPROM: Domaći sok od cvekle ZA JAČANJE IMUNITETA I KRVE SLIKE! Ovo će vas preporoditi!

Zdrav život
DOMAĆICE ODUŠEVLJENE OVIM RECEPROM: Domaći sok od cvekle ZA JAČANJE IMUNITETA I KRVE SLIKE! Ovo će vas preporoditi!
.

Sok od cvekle za imunitet i krvnu sliku

Cvekla je povrće poznato po svojoj karakterističnoj tamno crvenoj boji i brojnim ljekovitim dejstvima. Od davnina ona se koristi u ishrani i narodnoj medicini. Od nje najčešće upotrebljavamo korjen, ali i listovi mogu da se koriste i podjednako su zdravi, naročito je popularan domaći sok od cvekle.
 
Zato što je bogata gvoždjem izuzetno je efikasna kod liječenja anemije. Ona sadrži i bjelančevine, minerale, masti, ugljene hidrate i vitamine B1, B2, C, kao i dosta vitamina B12, koji je veoma rijedak u biljnim namirnicama. Boja cvekle potiče od antocijana, prirodnog biljnog pigmenta za kojim raste interesovanje zbog mogućnosti primjene u prevenciji kardiovaskularnih oboljanje i tumora. Kao i biljka i sok od cvekle je izuzetno zdrav, pogotovo ako se pravi svjež.

Domaća cvekla kao lijek protiv raka

Najbolje je piti svjež sok od cvekle, zato što se kuhanjem gubi većina zdravih supstanci. Prednost sokova je to što njihovi hranljivi sastojci brže dospevaju u organizam od sastojaka unijetih kroz čvrstu hranu zato što ne moraju da se vare. Istraživanja na Queen Mary University of London u Velikoj Britaniji pokazuju da jedna čaša ovog soka dnevno smanjuje krvni pritisak, čak i kod ljudi koji nisu prethodno pili lijekove.

cvekla

Pošto sadrži visok nivo neorganskog nitrata koji opuštaju i šire krvne sudove, cvekla smanjuje visok pritisak. Već poslije pola sata nakon što ste popili cveklin sok, pritisak će se smanjiti. Nitrati poboljšavaju prenošenje kiseonika kroz krv, tako da je ovaj prirodni sok od cvekle za anemiju odličan izbor za sportiste i ljude sa respiratornim problemima. Novije studije pokazuju da je dobar i u prevenciji teških oboljenja, poput malignog tumora.

Cvekla je dobar je izvor betaina, koji smanjuje nivo homocisteina – aminokiseline čiji je visok nivo povezan sa kardiovaskularnim oboljenjima. Osim toga sprečava skupljanje masnoće u jetri. Pošto potpomaže bržem i efikasnijem iskorišćavanju masnih naslaga, ovaj sastojak cvekle stimuliše metabolizam. Vitamin B12 koji se takodje nalazi u cvekli, dobar je u prevenciji tumora. Ovaj sastojak važan je i za rad centralnog nervnog sistema, poboljšava pamćenje, ravnotežu i koncentraciju.

Cvekla se smije piti u trudnoći

cvekla

Bogata je folnim kiselinama tj. vitaminom B9 koji ima značajnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i sprječavanju anemije. Zbog ovog vitamina izuzetno se preporučuje domaći sok od cvekle u trudnoći, jer on ima značajnu ulogu u razvoju nervnog sistema ploda. Folna kiselina i betain koji se nalaze u cvekli smanjuju nivo homocisteina aminokiseline čiji je visok nivo u krvi može uzrokovati začepljenja krvnih sudova. Sadrži i mangan, čiji nedostatak može da izazove promene u kostima, problem u metabolizmu, rastu i plodnosti. Pošto sadrži i vitamin B2 korisna je u prevenciji različitih kožnih bolesti i dermatoza.

Osim za piće cveklin sok možete da koristite i za njegu kože i kose. Sirup od cvekle je dokazano dobar za hidrataciju, prevenciju bora i povećanje elastičnosti. Što se njege kose tiče pomaže kod peruti, a pomešan pola-pola sa sirćetom, ovaj sok povoljno deluje i kod problema sa neugodnom psorijazom(ljuspavicom). Primjenjuje se tako što sa lekovitim sirupom namažete sva problematična mjesta. U ishrani se najčešće koristi korjen cvekle, ali takodje i njeno lišće je zdravo. Ovi listovi bogati su vitaminom B9, hlorofilom, beta-karotinom, kalijumom, gvoždjem i vitmanom C. Lišće se može pripremati poput spanaća, a može se napraviti i ukusnu zeleni kašasti sok.

 

Kako napraviti sok od šargarepe, cvekle i limuna 

Ovaj sirup kombinuje cveklu i još neke izuzetno zdrave namirnice, a pije se ujutru, po jedna mala kafena kašičica. Za ovaj recept biće vam potreban i blender koji može da samelje potpuno sirovu cveklu. Ovako dobijeni sirup se ne razmućuje sa vodom.kako se pravi sok od cvekle kod kuće.

Sastojci:

  • 1 kg cvekle,
  • 500 gr šargarepe,
  • sok od jednog limuna,
  • tri narandže,
  • dve jabuke,
  • 800 gr meda.

Cveklu, šargarepe i jabuke oljuštite i isečete na komade, a zatim ubacite u blender. Meljite ih dok se potpuno ne izmješaju i pretvore u kompaktnu kašu. Narandžu i limun iscijedite ručno i dodajte u prethodno pripremljenu kašu. Cijelu smjesu pomešate sa kvalitetnijim domaćim medom i sipate u staklene flaše. Ova količina sirupa potrajaće vam otprilike tri nedjelje.

cvekla1

Sok od cvekle i limuna protiv holesterola

Ni u ovom receptu nećete morati da kuhate cveklu, jer kao što smo rekli kuhanjem se izgubi dosta hranljivih sastojaka. Za ovaj izuzetno zdrav sok  od cvekle biće vam takođe potreban blender, koji može da je samelje.
Sastojci:

  • 1 cvekla,
  • 1 ili 2 limuna
  • med po ukusu.

Kako se pravi sirup od cvekle

Očistite i isječete cveklu na kocke i ubacite u blender. Limun takodje oljuštite isječete i ubacite u vaš blender. Preko toga nalijete malo vode, ali ne skroz do vrha. Sve sastojke dobro izmeljite i procijedite u drugu posudu. Dodajte meda po ukusu i imate gotov izvanredan sok od cvekle i limuna.

Napravite sirup od cvekle u još nekoliko kombinacija

Od kile cvekle možete dobiti 700 mililitara napitka. Ako vam se ukus ne svidja možete da ga kombinujete i sa sokom od jabuke, sa šargarepom, sa sokom od ananasa, cijeđenim limunom, limuntusom i da u svaku kombinaciju po želji i ukusu dodate med.

 

Gdje kupiti sirup od cvekle i koja je cijena

Kod kupovine ovog domaćeg proizvoda, uvek se dobro raspitajte o njegovom porijeklu. Tako da organski sok od cvekle ima cijenu od 300-500 dinara i to boca od 500 ml. Danas ga možete lako naručiti i online, a ovo su cijene na koje smo mi nailazili u bio radnjama po Beogradu. Naravno da ima i jeftinijih proizvoda, ali oni nemaju sertifikat da je proizvod 100 posto prirodan tj. organski.

Naša preporuka je da investirate u kvalitetan blender koji može cveklu da samelje u potpunosti, pa je miksajte i sa ostalim kvalitetnim povrćem i  voćem. To je verovali ili ne jeftinije, nego da kupujete sokove.

 

Evo još nekoliko interesantnih činjenica o cvekli..

Zbog veoma dobrog dejstva na cijeli organizam cvekla u soku se svima preporučuje. Odlična je za djecu i za trudnice i dojilje. Istraživanja su pokazala da sok od cvekle povećava izdržljivost kod fizičkih napora, pa je preporučljiv sportistima. Cvekla ne sadrži mnogo kalorija, a bogata je ugljenim hidratima i mineralima, pa kad je pojedete dugo imate osjećaj sitosti.
 
Konzumacija cvekle i soka napravljenog od ove biljke nema loša dejstva. Ponekad se desi da oboji mokraću i stolicu, ali to je potpuno bezopasno. Kad se cvekla izbaci iz organizma sve se vrati u normalu. Cveklu možete sami uzgajati, a od sjetve do berbe potrebno je izmedju 60 i 90 dana zavisi od vrste. Ova biljka može da se seje više puta godišnje, tako da ako riješite da je gajite uvijek možete imati domaći sok od cvekle na dohvat ruke.

 

(dijetamesecevemene.com)

Ne propustite