Raguž: Dodik Hrvatima nudi treći entitet, koji dijelovi RS-a nam pripadaju

Objavljeno:17.09.2019 - 12:10
A A A Times Arial

Foto: N1

Zalažemo se za ustavnu reformu na području cijele Bosne i Hercegovine. Ne odričemo se niti jednog Hrvata u bilo kojem dijelu BiH, kazao je za N1 redsjednik HSP-a, Nikola Raguž.

Gospodine Raguž kako ste vi doživjeli ovu Deklaraciju SDA?

Deklaracija SDA za nas u HSP-u BiH apsolutno je neprihvatljiva. SDA je poslala oštru poruku da se odmiče od Daytona na jedan indirektan način.Ovdje se radi o tome da tri vladajuće stranke žele radikalizirati stanje jer se to pokazala kao izvrstan recept za ostajanje na vlasti. Imate sličan primjer u Hrvatskoj gdje čim se predsjednički kandidat Miroslav Škoro u anketama približi Kolindi Grabar-Kitarović odmah se radikalizira stanje - kreću napadi, počinje priča o NDH...Mislim da narod više neće nasjedati na jeftini populizam jer Republika Srpska, koja stalno najavljuje secesiju, nalazi se u dubiozi, imate štrajk rudara u Bosni, Aluminij - koji je bio žila kucavice u Hercegovini - presječena je. Također, imate štrajkove u prosvjeti i zdravstvu.

SDA, HDZ i SNSD imaju dijametralno suprotne deklaracije. Da li je moguće očekivati da idu zajedno u vlast?

Ove tri stranke, kakao su kazali, imaju hemiju. Sve je to politički igrokaz i bildanje mišića. Ovdje se radi na pripremanju terena za što bolje pregovaračke pozicije. SDA i HDZ nemaju pretjeran interes za ulazak u vlast jer već vladaju, jedini problem je SNSD-u. Mislim i taj ANP da nije toliki problem.

Koliko ćemo još čekati da se formira nova vlast u Bosni i Hercegovini?

Mislim da ćemo čekati jako dugo, posebno što se nekim strankama ne ide u vlast, jer su već prisutne. Trebamo uvesti mogućnost prijevremenih izbora. HSP Bosnu i Hercegovinu vidi kao cjelovitu državu sa tri konstitutivna i ravnopravna naroda koji uživaju sva prava koja im po Ustavu pripadaju. Zalažemo se za ustavnu reformu na području cijele BiH. Ne odričemo se niti jednog Hrvata u bilo kojem dijelu BiH. Nedavno smo imali izjavu Dodika koji nama Hrvatima nudi treći entitet. Ja sam kazao: OK, ali koje dijelovi RS-a trebaju pripasti trećem enttitetu".

Dakle, vi ste za treći entitet?

Da.

Koja je onda razlika između vas i ovih stranaka koje, kako ste kazali, radikaliziraju stanje?

SDA, HDZ i SNSD što nude je čisto bacanje prašine.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!