ČITAV SVIJET U NEIZVJESNOSTI : Trump prijeti ratom, cijene nafte drastično rastu, OGLASILE SE se Rusija i Kina

Aktuelno
ČITAV SVIJET U NEIZVJESNOSTI : Trump prijeti ratom, cijene nafte drastično rastu, OGLASILE SE se Rusija i Kina
.

Saudijska Arabija, najveći svjetski proizvođač i izvoznik nafte, prepolovila je svoju dnevnu proizvodnju nakon razornog napada dronovima na naftna postrojenja. Za napad su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Huti, koji su već napadali Saudijsku Arabiju i više od četiri godine su u ratu s jemenskom međunarodno priznatom vladom, koju vojno podupire upravo Saudijska Arabija. 

S druge strane, SAD i Saudijci odavno optužuju Iran da osigurava naoružanje i obuku za svoje šijitske saveznike Hute, što Iran poriče. Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da SAD "ima razloga vjerovati da zna" tko je odgovoran za napad na saudijsko naftno postrojenje i da se priprema oružana intervencija ovisno o potvrdi. 

map

"Napadnuta je zaliha nafte Saudijske Arabije. Postoji razlog da vjerujemo da znamo tko je krivac, spremni smo za oružani napad ovisno o potvrdi, ali čekamo da od Kraljevstva čujemo za koga oni vjeruju da je bio uzrok ovog napada i pod kojim uvjetima ćemo nastaviti", napisao je Trump.

Kao posljedica napada, cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca.

 

RAZVOJ DOGAĐAJA :
15:30
U međuvremenu, izvor iz američke vojske upoznat s obavještajnim procjenama za CNN tvrdi ida su napadi na Saudijsku Arabiju najvjerojatnije uključivali dronove i projektile. 

Rekao je da napadi nisu došli iz Iraka, ali nije otkrio jesu li došli iz Irana ili Jemena. 

Premijer Iraka ranije danas je rekao da ga je kontaktirao Mike Pompeo koji mu je rekao da SAD zna da napad nije došao s iračkog tla.

SAD ipak pojačano nadzire zračni prostor iznad Iraka. 

CNN dodaje i kako su Huti ranije dronovima napadali mete u Saudijskoj Arabiji, ali dodaj i kako su mete tih napada bile puno bliže granici nego mete od subote. 

Zaključuju kako bi to značilo da su se operativne sposobnosti Huta u međuvremenu značajno povećale ako sada mogu prijeći ovoliku udaljenost do cilja.

trump

15:25 Trump na Twitteru nastavlja napadati Iran. 

“Sjećate li se kada je Iran srušio dron, govoreći da znaju da je bio u njihovom prostoru, a zapravo nije bio ni blizu? Čvrsto su se držali te izjave znajući da se radi o velikoj laži. 
Sad govore da nemaju veze z napadom na Saudijsku Arabiju. Vidjet ćemo”, poručio je.


15:08 Kako javlja agencija AFP, Huti su upravo zaprijetili novim napadima na naftna postrojenja Saudijske Arabije.

14:51 Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je kako su SAD donijele "ishitrene zaključke" okrivljujući Iran za napade u Saudijskoj Arabiji.

"Što se tiče ishitrenih zaključaka - mi nikada nismo bili zagovornici ovakvog djelovanja", rekao je Peskov u odgovoru na pitanje CNN-a o tome kako Rusija gleda na tvit državnog tajnika Mikea Pompea, koji ukazuje na to da Iran stoji iza napada.

14:45 Donald Trump opet se javio na Twitteru i pokušao smiriti paniku na tržištima nafte. Kaže kako SAD ionako ne ovisi o nafti s Bliskog istoka.


14:08 Iran je zaplijenio još jedan tanker u Hormuškom tjesnacu, prenosi iranska novinska agencija Fars. Opširnije...

13:40 Energetskog stručnjaka Davora Šterna pitali smo kakve bi posljedice napad na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji mogao imati na cijene nafte na našem tržištu. Opširnije...

13:25 Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona osudio je napad.

"Pozorno pratimo situaciju i surađujmo s međunarodnim agecijama", kazao je.

13:05 Oglasila se i Kina te pozvala na suzdržanost prije nego što se utvrdi tko je kriv za napad.

12:05 Reuters javlja kako će Saudi Aramcu trebati mjeseci da proizvodnju vrati u normalu. 

11:30 Hoće li SAD zaista napasti Iran? Stručnjakinja za nacionalnu sigurnost Rebeca Grant analizirala je sve opcije. Opširnije...

11:00 Svijet ima dovoljno zaliha nafte da nadoknadi privremeno smanjenu saudijsku proizvodnju zbog napada Huta na naftna postrojenja, poručio je danas ruski ministar energetike Alexander Novak.

Nakon napada na saudijsku naftnu infrastrukturu zbog kojeg je globalna ponuda smanjena oko pet posto, cijene nafte zabilježile su na londonskom tržištu najveći skok od rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine.

Iz saudijskog naftnog diva Saudi Aramca priopćili su da je proizvodnja zbog napada smanjena za 5,7 milijuna barela dnevno.

Na pitanje je li Rusija spremna povećati proizvodnju, Novak je odgovorio da će Saudijska Arabija prvo iznijeti procjenu posljedica napada.

10:30 Sjedinjene Američke Države objavile su satelitske snimke napada na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji i podatke koji idu u prilog njihovim tvrdnjama da iza svega stoji Iran, piše BBC.

10:00 Kao posljedica napada cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skočila 13 posto, na 68,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 15 posto, na 60,90 dolara.

The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovina njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a izvozi oko 7 milijuna barela.

''Vijest o napadima dronovima na saudijsko naftno postrojenje odjeknut će na svjetskim tržištima ovoga tjedna'', kaže Ray Atrrill, strateg u Nacionalnoj banci Australije.

9:30 Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da SAD "ima razloga vjerovati da zna" tko je odgovoran za napad na saudijsko naftno postrojenje i da se priprema oružana intervencija ovisno o potvrdi. 

"Napadnuta je zaliha nafte Saudijske Arabije. Postoji razlog da vjerujemo da znamo tko je krivac, spremni smo za oružani napad ovisno o potvrdi, ali čekamo da od Kraljevstva čujemo za koga oni vjeruju da je bio uzrok ovog napada i pod kojim uvjetima ćemo nastaviti", napisao je Trump. 

Trumpov tvit aludira na američku vojnu intervenciju nakon subotnjeg napada na saudijsko naftno polje. 

Američki predsjednik je koristio sličnu terminologiju u lipnju kada je objavio da je otkazao napad na Iran iako je bio spreman za to. 

nafta

9:00 Saudijska Arabija u nedjelju je pokušavala pokrenuti svoja naftna postrojenja oštećena dan ranije u napadima bespilotnim letjelicama zbog kojih je prepolovljena proizvodnja nafte strateški važna za svjetsko gospodarstvo.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran i koji se već pet godina bore s vojnom koalicijom koju vodi Rijad, preuzeli su odgovornost za te napade na postrojenja goleme državne kompanije Aramco. No SAD im ne vjeruje.  

Nema nijednog dokaza da taj "napad bez presedana na svjetsku opskrbu energentima" dolazi iz Jemena, komentirao je u subotu američki državni tajnik Mike Pompeo izravno optužujući Iran da stoji iza napada i istaknuvši da će Sjedinjene Države učiniti sve kako bi osigurale opskrbu tržišta.

Teheran je te optužbe ocijenio nerazumnima i neshvatljivima preko glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Abbasa Moussavija, koji je dao do znanja da im je cilj opravdati buduće djelovanje protiv Irana.

Irak je, pak, zanijekao bilo kakvu povezanost s napadom pošto je Wall Street Journal objavio da američki i saudijski dužnosnici ispituju mogućnost da su rakete na naftna postrojenja ispaljene iz Iraka.

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed ben Salmane, čija je zemlja velik regionalni suparnik Irana, upozorio je da je Rijad "spreman i kadar" odgovoriti na taj "teroristički napad".

Izvor:index.hr

Ne propustite