Amerika uvodi SANKCIJE TURSKOJ ZBOG NEPOSLUŠNOSTI: Nisu smjeli prihvatiti RAKETE IZ RUSIJE  a evo i zašto

Aktuelno
Amerika uvodi SANKCIJE TURSKOJ ZBOG NEPOSLUŠNOSTI: Nisu smjeli prihvatiti RAKETE IZ RUSIJE  a evo i zašto
.

Tursko ministarstvo obrane saopćilo je danas da je druga faza isporuke komponenata ruskih raketnih sistema S-400 završena, i da će sistemi postati aktivni u aprilu 2020. godine.   

Ankara i Vašington bili su u nesuglasicama oko turske kupovine sistema S-400, za koje Sjedinjene Američke Države kažu da nisu kompatibilne s NATO odbranom i da predstavljaju prijetnju borbenim avionima Lockheed Martin's F-35 "tajnih" aviona.  

turska-policija-reuters-umit-bektas

Početni dijelovi sistema iz Rusije isporučeni su Ankari u julu, uprkos upozorenjima na moguće američke sankcije zbog kupovine. Sjedinjene Američke Države također su izbacile Tursku iz programa F-35, ali Ankara je do sada odbacila sva upozorenja.  

U saopćenju Ministarstva odbrane Turske se navodi da je isporuka druge komponente S-400 sistema u Ankaru završena. Nastavljaju se poslovi na montiranju sistema i osposobljavanju osoblja koje će ih koristiti. Dodali su da će sistem biti osposobljen u aprilu iduće godine. 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusglu) rekao je u subotu u intervjuu za CNN Turk da će sistem S-400 biti aktiviran uprkos američkim upozorenjima.  

trump

- Oni (američki zvaničnici) su nas upozorili da ih "ne aktiviramo, i da to možemo riješiti zajedno", ali, mi smo im rekli da ove sisteme ne kupujemo kao pomoćnu opremu - rekao je Čavušolu, dodajući da će Turska biti otvorena i za kupovinu Američkog Rejtion Ko Patriot (Raytheon Co Patriot) sistema.  

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je u intervjuu za Reuters u petak rekao da će ovog mjeseca razgovarati s američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) o kupovini američkih raketa Patriot, rekavši kako bi njegova lična veza s američkim predsjednikom mogla prevladati krizu uzrokovanu S-400 sistemom.  

erdogan

Iako Vašington još nije zvanično saopćio hoće li izreći sankciju Ankari, američki predsjednik Donald Tramp pokazao je simpatije prema Turskoj.  

U ponedjeljak, američki ministar finansija Stiven Mnukin (Steven Mnuchin) rekao je da Trampova administracija razmatra uvođenje sankcija Turskoj u vezi s kupovinom sistema S-400, ali nije donešena odluka.  
Izvor.avaz.ba

Ne propustite