ČITAV ŽIVOT RADITE POGREŠNO: Evo žašto NI U LUDILU NE SMIJETE VODI PROKUHATI na ovaj način

Objavljeno:14.09.2019 - 10:36
A A A Times Arial

Prokuhavanjem vode ista postaje sigurnija za piće jer tzv. hlapljivi spojevi i pojedini plinovi isparavaju, ali, kada se prokuha dva puta, njezin se hemijski sastav mijenja, a zdravi minerali postaju štetni.


Tako nastaje i kamenac u kuhalu koji se pretvara u kalcij koji je jedan od glavnih uzročnika “kamena” u bubregu.

voda-1

Nitrati


 
Nitrati se nalaze na cijeloj Zemlji, i u vodi i u zraku i u tlu, ali postaju opasni kada su izloženi visokim temperaturama – poput prokuhane vode. Visoke temperature pretvaraju ih u nitrozamine koji su kancerogeni te ih se dovodi u vezu s rakom jajnika, debelog crijeva, gušterače, jednjaka i želudca.

voda

Fluoridi

Fluoridi u vodi predstavljaju rizik za naše zdravlje, posebice na neurološki i kognitivni razvoj djece. Environment Health Sciences objavio je studiju koja je dokazala kako je prisutnost fluorida u vodi povezana s nižim koeficijentom inteligencije (IQ) kod djece, a povezan je i s nižom stopom plodnosti.

voda-pixabay-04

Arsen

Svjetska zdravstvena organizacija tvrdi kako je najveća opasnost u vodi arsen koji vodi do trovanja, problema s probavnim organima, dijabetesom te do kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: hayat.ba

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!