PRONAĐEN EKSPLOZIV, 13 UHAPŠENIH, ŠTETA MILIONSKA: Ovo su svi detalji akcije FUP-a

Aktuelno
PRONAĐEN EKSPLOZIV, 13 UHAPŠENIH, ŠTETA MILIONSKA: Ovo su svi detalji akcije FUP-a
.

Pripadnici FUP-a su, u okviru akcije "Orka", uhapsili 13 osoba koje su krivičnim djelima stekle protupravnu imovinsku korist višu od 1.000.000 KM, dok su privrednim i fizičkim subjektima nanijeli višemilionsku štetu.

Uhapšeni su R.B. (32), M.B. (28), A.B. (35), J.M. (36), S.Ć. (41), Z.M. (47), F.P. (33), M.P. (38), S.H. (28), M.O. (35), Z.H. (29), R.G. (39), N.B. (27), dok se  Z.G. (50) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Hrvatskoj.  

Policija je u akciji izvršila pretrese na 12 lokacija u BiH i pronašla veću količinu eksploziva, oružja, municije, novca, policijsku uniformu, te druge predmete.

Kako je saopštio FUP policija je, nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva HNK, započela sa akcijom.

Postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, pretresi zbog organizovanog kriminala, razbojništva, krađe i neovlaštene proizvodnje i prodaje droga vrše se na 12 lokacija na području Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Sarajevskog Kantona i Istočnog Sarajeva RS.

Radi se o osobama koje su od ranije poznate policijskim i pravosudnim organima kao višestuki povratnici u vršenju ovih i drugih krivičnih djela, zbog čega se pojedini još uvijek nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, te su navedena krivična djela vršili prilikom vanzavodskih pogodnosti. 

Navedena kriminalna grupa na čelu sa R.B i J.M. je osumnjičena da je u periodu 2014. do 2019. godine, uz upotrebu automatskog oružja i pištolja, plina i drugih podesnih sredstava, maskirani uniformama, izvršila više od 29 razboništava i teških krađa.

Kako su pojasnili u FUP-u na meti napada bili su tržni centri, bankomati, benzinske pumpe, transpori novca, te drugi privredni subjekti i fizička lica na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva.

Takođe, ova grupa je osumnjičena i za neovlaštenu proizvodnju i prodaju droga, te krađe auta.

Prilikom pretresa, kako navode u FUP-u, do sada su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa navedenim krivičnim djelima. Oni će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku. 

U saopštenju se dodaje da se radi se o većoj količini eksploziva, oružja, municije, novca, policijskoj uniformi, podesnom alatu koji je korišten za izvršenje krivičnih djela, te drugi predmeti.

Uhapšeni će biti kriminalistički obrađena u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Mostaru i Sarajevu, te će u zakonskom roku biti predata uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog Kantona.

Značajnu podršku prilikom sprovođenja istražnih radnji pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, dok asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici MUP-a RS i Kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Sarajevskog Kantona.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.

(Izvor: Nezavisne novine)

Ne propustite