Bosanski ISIL-ovac pobjegao iz zarobljeništva u Siriji uoči izručenja u BiH

Aktuelno
Bosanski ISIL-ovac pobjegao iz zarobljeništva u Siriji uoči izručenja u BiH
.

Jedan od državljana Bosne i Hercegovine koji su se aktivno borili u redovima terorističke organizacije Islamske države (IS), Armin Čurt uspio je pobjeći iz zarobljeništva u Siriji, kamo je dospio nakon što su ga uhvatili pripadnici snaga protuterorističke koalicije predvođene SAD-om, potvrdio je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Čurt je bio među osobama koje su u travnju iz Sirije trebale biti deportirane u BiH na temelju sporazuma postignutog s američkim vlastima, no neposredno prije toga pobjegao je iz zarobljeničkog dijela kampa Roj koji nadziru pripadnici koalicijskih snaga.

“On je trebao doći zajedno s Ibrom Ćufurovićem, zajedno su trebali biti isporučeni u Bosnu i Hercegovinu. Službeno sam informiran da je uspio pobjeći iz toga kampa", kazao je Mektić gostujući u programu televizije N1.

Ne zna se kamo je Čurt pobjegao, a Mektić je pojasnio da su nakon njegova bijega u kampu Roj pojačane mjere osiguranja.

Čurt se "proslavio" kada je u siječnju 2016. godine u jednoj videoporuci iz Sirije, gdje se borio u terorističkim postrojbama, prijetio da će zaklati poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića optužujući ga da je nevjernik.

Jedini državljanin BiH koji je dosad izručen iz Sirije je Ibro Ćufurović, kojemu se pred Sudom BiH sudi po optužnici za terorizam.

Ne propustite