NA OVO MUŠKARCI NE OBRAĆAJU PAŽNJU, A ŽENE ITEKAKO JESU: Da li emotikoni zaista mogu biti presudni za vezu?!

Kiosk
NA OVO MUŠKARCI NE OBRAĆAJU PAŽNJU, A ŽENE ITEKAKO JESU: Da li emotikoni zaista mogu biti presudni za vezu?!
.

Emotikoni su preuzeli važnu ulogu u današnjem ponašanju na društvenim mrežama i mogu se koristiti kao način iskazivanja osjećaja prema drugoj osobi tijekom razgovora. Prema nedavnim istraživanjima, oni koji u većoj mjeri koriste emotikone prilikom dopisivanja imaju veće šanse za uspješniju vezu i bolji ishod prvog spoja, prenosi BrightSide.

Dok su prethodne generacije uvijek osobno upoznavale svoje izabranike, moderni svijet diktira nova pravila. Komunikacija putem društvenih medija postavila je novi trend, stvarajući novu etiku razgovora, kao i nove aspekte ljudske psihologije, koje istraživači pažljivo proučavaju.

instagram-3319588-1920-min

Dvije nedavne studije koje su proveli Amanda N. Gesselman, Vivian P. Ta i Justin R. Garcia istražile su utjecaj korištenja emotikona u međuljudskim odnosima, a došle su do nekoliko zanimljivih zaključaka.

Prva studija ispitala je može li upotreba smajlića pomoći u uspostavljanju veza s potencijalnim partnerima, povećava li šanse za spoj licem u lice te utječe li na "sretan završetak" spoja. U istraživanju je sudjelovalo 5327 slobodnih Amerikanaca u dobi od 18 do 94 godine. Sudionicima je postavljeno niz pitanja koja se odnose na to koliko često koriste emotikone i koliko su prvih spojeva imali tijekom godine.

Rezultati su pokazali da su oni koji često koriste emotikone tijekom dopisivanja imali više prvih dejtova, kao i uspješne intimne odnose. Uz to, otkriveno je da gotovo 30 posto solo igrača koristi emotikone, a najčešći razlozi su samoizražavanje, trendovi i jasnije istaknuto raspoloženje.

screenshot-1

Druga studija služila je kao produženo istraživanje prve studije i trebala je otkriti kako korištenje emotikona utječe na napredak prvih spojeva, odnosno jesu li uslijedili sljedeći spojevi.

U eksperimentu je sudjelovalo 275 solo Amerikanaca u dobi od 18 do 71 godine. Sudionici su ispitivani o broju prvih i ostalih spojeva s istom osobom tijekom protekle godine, jesu li koristili emotikone prije i nakon prvog sastanka, kao i o detaljima njihovog seksualnog ponašanja u istoj godini.

Rezultati su pokazali da su sudionici prilično aktivno koristili emotikone te su naveli veći broj drugih i trećih spojeva sa svojim simpatijama, što je pokazalo veliku korelaciju između upotrebe smajlića i uspješne romanse. Emotikoni su im pomogli da izgrade i ojačaju veze s potencijalnim partnerima i razviju seksualnu aktivnost.

Novi.ba/Index

Ne propustite