Ursula von der Lejen: Brexit neće biti kraj veza sa Velikom Britanijom

Svijet
Ursula von der Lejen: Brexit neće biti kraj veza sa Velikom Britanijom
.

Nadolazeća predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) je rekla danas kako Brexit, ako se dogodi, neće biti kraj, već početak novih veza između Velike Britanije i Evropske unije. 

U indirektnom upozorenju pristalicama Brexita u Velikoj Britaniji koji se zalažu za odlazak iz Evropske unije bez dogovora, rekla je da će ove dvije strane trebati raditi na građenju veza ponovo nakon prekida.  

Također, podržala je Dablin u pitanju Brexita, tako što je imenovala irskog Fila Hogana (Phil Hogan) komesarom za trgovinu, i time ga stavila na čelo pregovora o trgovinskom sporazumu sa Londonom nakon Brexita. Irski premijer Leo Varadkar je pozdravio taj potez, nazivajući ga “definitivnom prednošću”.  

Ursula von der Lejen će stupiti na poziciju predsjednice Evropske unije 1. novembra, dan poslije datuma kojeg je premijer Velike Britanije označio kao dan kada će Britanija napustiti blok sa ili bez dogovora.  

Von der Lejen je rekla da su interesi obje strane da se pronađe dogovor, ali je naglasila da je Evropska unija potpuno spremna da se nosi sa posljedicama ukoliko Velika Britanija napusti Uniju bez dogovora.  

Na pitanje o pritisku kojeg britanski parlament vrši na premijera Borisa Džonsona (Johnson) da zatraži novo produženje roka za Brexit, do kraja Januara 2020. godine, von der Lejen je rekla da je London u potpunosti zadužen za to.  

-Sljedeći koraci su u potpunosti u rukama I odlukama Velike Britanije. Zbog toga neću komentarisati njihove odluke I korake koje bi mogli poduzeti. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati- rekla je von der Lejen.

Ursula von der Leyen: Na poziciju predsjednice Evropske unije stupa 1. novembra - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Ursula von der Leyen: Na poziciju predsjednice Evropske unije stupa 1. novembra

Novi.ba/Avaz

Ne propustite