OGLASIO SE GRUOV DRUG KOJI JE BIO S NJIM U TRENUTKU TRAGEDIJE: "Vjetar ga je nosio brzinom do 70 km/h, kad smo ga ubacili u čamac..."

Aktuelno
OGLASIO SE GRUOV DRUG KOJI JE BIO S NJIM U TRENUTKU TRAGEDIJE: "Vjetar ga je nosio brzinom do 70 km/h, kad smo ga ubacili u čamac..."
.

Aleksa Mašić, prijatelj Dalibora Andonova Grua koji je bio sa njim u trenutku nesreće, u potresnoj ispovesti za "Blic" opisao je trenutak kada je, zajedno sa ostatkom društva, svom drugu pokušao da spasi život, u čemu nažalost nisu uspjeli.

Dalibor Andonov Gru, Aleksa Mašić i još nekoliko njihovih prijatelja juče su se uputili na Dunav kako bi vozili kajt.

- Na početku je sve bilo divno, krenuli smo od Lida gdje smo uhvatili malo vetra. Išlo je sve lijepo i vozili smo dva do tri sata. Zatim je pao vjetar i svemu je bilo kraj. Htjeli smo da uđemo u čamac jer se sve završavalo, svoj kajt sam spustio, a potom ušao u čamac. Došli smo do Grua, a on nam je rekao: “Uzmite mi dasku”, jer je ostala dalje od njega, nekih 10 do 15 metara. Krenuli smo čamcem do daske i uzeli smo je. U tom trenutku naišla je oluja i drugi pravac vjetra, potpuno drugi. Najjači vjetar koji sam video u toku vožnje za sve ove godine i upravo taj nalet ga je odnio brzinom od 40-70 kilometara na sat - priča nam Aleksa.

gru

Kako navodi, vjetar je toliko brzo nosio Grua da čamcem nisu mogli da stignu ni njega ni kajt.

- Čim smo vidjeli, poslije pet sekundi krenuli smo prema njemu, jvetar ga je nosio tom brzinom da narednih 20 sekundi nismo mogli da dođemo do njega. 20 sekundi ga je jvetar udarao o vodu, dva do tri puta. Između 300 i 500 metara je letio u dalj. Toliko je brzo išao da čamcem nismo mogli da stignemo ni njega ni kajt. Vidjeli smo da se kajt otkačio i da više nije vezan. Gledali smo gdje je i pronašli smo ga. To je sve trajalo 30-ak sekundi jer smo imali brz čamac. Čim smo stigli, ubacili smo ga u čamac, bilo je malo teže jer je krupniji čovek. Skoro dva minuta nam je trebalo da ga ubacimo u čamac. Počeli smo reanimaciju, a za to vrijeme je čamac išao najbrže što je mogao do obale. U svim tim trenucima nismo prestajali da mu radimo masažu srca, a potom smo na obali sačekali Hitnu pomoć koja je došla ubrzo. Čim su došli konstatovali su smrt. Ljekari koji su došli na lice mjesta, rekli su da je smrt vjerovatno nastala tokom tih nekoliko udaraca u vodu jer su po zenicama vidjeli da nema moždane funkcije duže vrijeme - od samog početka udaranja pa do dolaska Hitne pomoći - kaže Aleksa.

gruu
Kada su se juče uputili ka rijeci, Aleksa i ostali Gruovi prijatelji nisu ni slutili da bi mogla da se dogodi ovakva tragedija.

- Sve je izgledalo prelijepo, bili smo kao mala djeca. Presrećni. Bacali smo koske jedan drugome, skakali, pokazivali ko može više da skoči. Prelep dan, ali vjetar nije bio lijep i konstantno je već duvao u naletima, ali je nama bio dovoljan za lijepu vožnju. Želeli smo što prije da krenemo, nismo silazili sa daske sigurno dva sata. Gru je to radio 20 godina, kao malo dijete je bio kada počeo sa vožnjom - s tugom u glasu završava Aleksa.

(Blic.rs)

Ne propustite