Otkazan štrajk Sindikata doktora medicine, Vladi HNK dali mjesec dana

Vijesti
Otkazan štrajk Sindikata doktora medicine, Vladi HNK dali mjesec dana
.

Štrajk kojeg je za danas najavio Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) odgođen je, potvrdila je predsjednica tog sindikata Marina Berberović, piše "Fena".

"Članovi sindikata odlučili su odgoditi generalni štrajk na mjesec dana, iako nije ispunjen naš osnovni zahtjev da se isplati razlika plaće za sedmi mjesec. Za osmi mjesec isplaćene su plaće po novom kolektivnom ugovoru, a očekujemo da u desetom mjesecu bude isplaćena razlika za sedmi mjesec", kazala je Berberović.

Nakon što je prošle godine potpisan novi kolektivni ugovor za zaposlene u zdravstvu od 1. 7. 2019. godine trebala je krenuti druga faza povećanja koeficijenta za obračun plaća no do toga nije došlo u svim zdravstvenim ustanovama HNŽ-a.

Berberović je dodala kako se nada da će Vlada HNŽ-a zajedno s menadžmentima zdravstvenih ustanova i svima koji imaju obvezu skrbiti o zdravstvenom sustavu, osigurati potrebna sredstva za isplatu uvećanih plaća te da štrajka liječnika neće biti.

Županijski ministar zdravstva Goran Opsenica ranije je izjavio kako povećanje liječničkih plaća nije upitno.

"Prilikom potpisivanja novog kolektivnog ugovora dogovoreno je i jasno je rečeno da nedostajuća sredstva za ispunjenje kolektivnih ugovora treba tražiti jednakopravno na tri strane: Vlada HNŽ-a, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a i same zdravstvene ustanove. Ja mogu reći da će Vlada HNŽ-a osigurati dio sredstava koji je ona dužna osigurati", izjavio je tada ministar Opsenica.
 

Ne propustite