Palmer: SAD će se ponovo fokusirati na zapadni Balkan

Objavljeno:09.09.2019 - 23:19
A A A Times Arial

Foto: FENA/Vlada Crne Gore

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta i specijalni izaslanik za zapadni Balkan Metthew Palmer izjavio je danas u Podgorici da se SAD ponovo fokusiraju na zapadni Balkan, piše "Fena".

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove danas je u Podgorici razgovarao s predsjednikom crnogorske vlade Duškom Markovićem.

Kako je saopćeno iz Vlade Crne Gore, Palmer je ocijenio da je Crna Gora lider i najuspješnija multietnička država u regionu kazavši da nije slučajno što je Crna Gora prva država koju posjećuje nakon preuzimanja dužnosti.

U razgovoru je konstatovano da je proces evropske i euroatlantske integracije zapadnog Balkana u interesu i regiona i Evrope u cjelini te da politiku proširenja EU-a treba posmatrati kao evropsku stratešku politiku.

"To znači da proces proširenja mora biti živ. To je interes i EU i država našeg regiona“, rekao je crnogorski premijer.

Marković je kazao da je Vlada Crne Gore posvećena uspjehu dijaloga o izborima, kao i dogovoru o mehanizmu njihovog sprovođenja i priznanja od strane svih aktera, navodi se u saopćenju.

Tokom posjete Crnoj Gori, Palmer se sastao i s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Crnogorski predsjednik naglasio je kako obje strane dijele polazne ocjene o problemima u regionu: nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona.

„Put za prevazilaženja je integracija, a zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja“, kazao je Đukanović.

Palmer je Đukanovića informisao o prioritetima svoje misije - podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH.

Istakao je kako u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, posebno imajući u vidu dobre odnose koje ima sa zemljama regiona.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!