RODITELJI OPREZ: Pronašli legla fekalnih bakterija na dječjim autosjedalicama, ovome su djeca izložena!

Porodica i zdravlje
RODITELJI OPREZ: Pronašli legla fekalnih bakterija na dječjim autosjedalicama, ovome su djeca  izložena!
.

Dječje autosjedalice sadrže alarmantne količine bakterija jer ih većina roditelja ne čisti uopće ili jednom do dva put godišnje. Radi toga su djeca izloženija infekcijama uha, meningitisu...

Kako bi otkrili koliko bakterija ima u našim vozilima istraživači su pregledavali unutrašnjost automobila. Otkrili su da dječje autosjedalice sadrže bakterije - i puno izmeta, i to tri puta iznad zdrave količine zbog čega su djeca podložnija bolestima. Studiju je provela britanska tvrtka za iznajmljivanje vozila Leasing Options.

Gotovo polovica roditelja (44 posto) čisti autosjedalice dva puta godišnje, dok jedan od deset roditelja opere autosjedalicu jednom godišnje. Čak 16 posto je nikad ne čisti. 

- Zaraženi' su volan, ručna kočnica i radio. U autima je granica detekcije bakterija bila 10 od 20, što je normalna količina. No, prilikom provjere dječjih autosjedalica granica detekcije je skočila na nevjerojatnih 3000, a najviše bakterija je bilo fekalnog streptokoka. Ta bakterija može uzrokovati infekcije uha, bakterijski meningitis i bakterijsku pneumoniju. 

Otkriveno je da su mlađi mame i tate temeljitiji u čišćenju vozila. Trećina u dobi između 18 i 24 godine je prala autosjedalicu jednom tjedno, u usporedbi s jednim od pet roditelja u dobi od 24 do 44 godine, piše The Sun.

 

Kako pravilno očistiti dječju sjedalicu?

1. Izvadite sjedalicu iz automobila
Pratite upute proizvođača kako biste je izvadili kako treba. Obično su na sjedalici nalijepljene sličice s uputama za instalaciju i vezanje. 

2. Obrišite i usisajte autosjedalicu.

3. Skinite navlaku.

Pri ovom koraku je važno da pratite upute proizvođača o pranju tkanine. Većina njih se može skinuti i oprati u perilici na 30 stupnjeva. Pamučne navlake se mogu prati i na 60, a sintetičke do 40 stupnjeva. 

4. Očistite bazu sjedalice
Nakon što ste jednom skinuli navlaku posisajte ostatke hrane, prašine i mrvica na sjedalici te je prebrišite vlažnom krpicom kako bi uklonili sve nečistoće. Pazite da vam se voda ne zavuče u male otvore. 

5. Remenje
Ne preporučuje se prati remenje sjedalice jer može oslabjeti u pranju i pri tom ugroziti sigurnost djeteta. Njih samo prebrišite vlažnom krpicom uronjenom u sapun. 

6. Osušite i vratite navlaku
Nakon što ste sve oprali i posušili, vratite navlaku na autosjedalicu. Dobro je zakačite na sva predviđena mjesta. Sada ste sigurni da ste dijete posjeli na čisto mjesto, bez bakterija. Barem za neko vrijeme. 

Novi.ba/24hr

Ne propustite