PORUKA SA DANAŠANJE MIRNE ŠETNJE: "Zna se šta je ključ, a šta brava"

Aktuelno
PORUKA SA DANAŠANJE MIRNE ŠETNJE: "Zna se šta je ključ, a šta brava"
.

Uoči prve "Povorke ponosa", glavnim gradom Bosne i Hercegovine danas je prošetalo više stotina okupljenih na svojevrsnom kontraskupu - "Danu tradicionalne porodice." Skup koji je trajao nešto više od sat i po protekao je bez i jednog incidenta, ali uz oštre poruke protiv sutrašnje povorke.

Plavi i rozi baloni. Transparenti sa porukama "Jedini izbor je novi naraštaj!", "Porodica je jezgro civilizacije!", kontroverzne poruke poput "Zna se šta je ključ, a šta brava".

Anketa:

"Mi smo ovdje da izrazimo neslaganje sa onim što nam nameće jedna mala grupica građana velikoj većini".

"To jeste i kršenje običaja i prava, za mene je to nešto katastrofalno".

"Ja sam nastrojena vjerski, onaj ko je na namazu ne može ovo da mu bude normalna pojava".

"Ja mislim da je ovo reklamiranje siledžijstva zapada da nam mogu nametnuti šta god hoće".

"Ugrožavaju moje pravo svojim nenormalnim ponašanjem".

Više stotina učesnika skupa "Dan tradicionalne porodice" prošetalo je rutom "Povorke ponosa", od Vječne vatre do Marijin Dvora gdje su se okupljenim obratili organizatori. Moral, porodica, tradicija, vjera, riječi su koje su odzvanjale Trgom Bosne i Hercegovine.

"Izgradnjom zdrave porodice izgrađujemo zdravo društvo koje osigurava opstanak naših naroda na ovim prostorima, a samim tim i budućnost naše jedne jedine domovine BiH", poručuje jedna od učesnica današnjeg skupa.

"Zagovaraćemo uvijek i ljudska prava i radnička prava i sva prava kako većine tako i manjine, ali nećemo dopustiti da se ugrozi ono što je stub društva", ističe Saudin Sivro, Sindikat prosvjete.

"Smatramo da oni sa svojim gestom narušavaju normalan život i narušavaju naše porodice", dodaje jedan od govornika.

Šetnja, ali i obraćanja trajala su nešto više od sat i 30 minuta. Okupljeni učesnici skupa razišli su mirno, bez i jednog incidenta.

Šetnju od Vječne vatre pa do Marijin Dvora obezbjeđivao je veliki broj pripadnika MUP-a KS, obezbjeđivali su i sam skup na Trgu BiH.

Izvor: N1

Ne propustite