ČITAV ŽIVOT STE MISLILI POGREŠNO: Evo šta znači oznaka "MADE IN CHINA"

Objavljeno:06.09.2019 - 22:48
A A A Times Arial

U nedavno objavljenom članku magazina Forbs jasno se ukazuje na to da je Kina kao proizvodn sila od imitatora prešla u kategoriju inovatora. 

made1

Prisjetimo se izuma koji su nastali u drevnoj Kini. 

Iz Kine su nam stigli čajevi, papir, vatromet ali i prva računaljka bez koje danas ne bi postojao ni ovaj portal sa koga čitate tekst. U četiri najveća kineska izuma ubraja se i kompas kao i tehnika štampe preko pečata i drvenih otisaka koja se formirala znatno prije čuvenog Gutembergovog izuma.

Dakle kompas inovacije zapravo kao da je uvijek bio okrenut ka istoku, a od skora ga najviše možemo osjetiti u razvoju tehnologije.

made2

Potoji ona čuvena priča Nila Gejmena o tome šta mu je visoki zvaničnik Kine rekao kada ga je pisac pitao zašto je naučna fantastika u njihovoj kulturi toliko dugo bila osporavana, i kako je došlo do promjene u percepciji. Rekli su mu da su brzo uvidjeli da su Kinezi postali specijalci za pravljenje stvari po tuđim nacrtima ali da zaostaju u inovaciji, te da su vrlo brzo shvatili koliko fintastika, pogotovu naučna, u ljudima budi sposobnost da zamisle druge svetove, a zatim učestvuju u njihovom građenju.

fabrika-radnici-01-732352393-1000x0

I zaista, Kina je danas jedan od lidera u tehnološkom razvoju i novim komunikacionim tehnologijama. Čak 95.1 odsto njihove cijele populacije koristi internet preko svojih mobilnih telefona.

mobitel-punjac-1

Zabilježen je rast srednje klase koja zatim uslovljava i porast inovativnih proizvoda i servisa koji će zadovoljiti njihove potrebe.

kina-sangaj-afpgetty-promo

Zato ne treba da čudi što se ljudi širom Evrope sve više odlučuju za telefone kao što je Honor 9. Oni po kvalitetu danas premašuju zapadnjačku konkurenciju a često su znatno pristupačniji što se tiče cijene.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!