ŠOK I NEVJERICA LJEKARA: Jeo samo čips, krompiriće i hljeb pa je postao slijep i gluh

Čudne priče
ŠOK I NEVJERICA LJEKARA: Jeo samo čips, krompiriće i hljeb pa je postao slijep i gluh
.

Tinejdžer koji je jeo samo čips, bijeli kruh i mesne prerađevine je izgubio vid i sluh zbog nedostatka vitamina i minerala, piše SkyNews. Neimenovani mladić iz Bristola je prvi put otišao liječniku kada je imao 14 godina jer je bio umoran. Testovi su pokazali da mu nedostaje vitamina B12 i da ima anemiju.

anemija4

Stručnjaci iz Bristol Eye Hospitala o ovom su slučaju izvijestili u medicinskom magazinu Annals of Internal Medicine. Napisali su da je mladić dobio injekcije vitamina B12 i savjete o prehrani, ali kada se vratio godinu dana kasnije već su mu sluh i vid bili oštećeni. Sa 17 godina mladić je bio već gotovo slijep.  

Tek je tada priznao liječnicima da od osnovne škole izbjegava određenu hranu i da jede samo pržene krumpiriće, čips, bijeli kruh, šunku i kobasice. Liječnici su pregledom utvrdili da mladić ima manjak vitamina B12 i D te bakra i selena. 

- Loša prehrana uzrokuje kardiovaskularne bolest i rak, a može i oštetiti živčani sustav i vid - kažu stručnjaci i upozoravaju da treba jesti sve, a prije svega zeleno povrće, lješnjake, mahunarke, žitarice, mliječne proizvode, ribu i meso. 

povrce

-  Svakako treba naglasiti da je raznovrsna prehrana koju čine svježi obroci, pripremljeni kod kuće, vrlo važna za ukupno zdravlje, iako ne možemo reći da bi se netko samo na temelju toga što cijelo vrijeme jede samo junk food mogao dovesti do toga da oslijepi i ogluši. U pozadini je možda neki zdravstveni problem koji nije otkriven, koji se u kombinaciji s nedostatkom određenih vitamina i minerala možda pogoršao, no - ne znamo dovoljno - kaže internist dr. Vladimir Šalamon.

Dodaje kako je uravnotežena prehrana koja osigurava unos svih vitamina i minerala bez sumnje važna za ukupno zdravlje organizma, jer nedostatak nekih vrijednih nutrijenata može umanjiti neke funkcije. 

61431166-krumpirici-pomfrit

- Zato nipošto nije dobro prečesto jesti jednoličnu hranu koja nema visoku nutritivnu vrijednost, jer na taj način organizam ne dobiva sve što treba, zaključuje. 

Novi.ba/24satahr

Ne propustite