Upoznajte Jamesa Webba, najmoćniji svemirski teleskop ikad, kojeg je NASA predstavila! Izgleda nevjerovatno, a evo šta sve može!

Tech
Upoznajte Jamesa Webba, najmoćniji svemirski teleskop ikad, kojeg je NASA predstavila! Izgleda nevjerovatno, a evo šta sve može!
.

SVEMIRSKI inženjeri su u NASA-inom pogonu Northrop Grumman u Kaliforniji prvi put uspješno spojili dvije polovice svemirskog teleskopa James Webb.

Kada jednom dosegne svemir, NASA-in najmoćniji i najkompleksniji teleskop istraživat će njegova prostranstva, od planeta i satelita u našem Sunčevom sustavu do udaljenih galaksija, koristeći se infracrvenim svjetlom.

Kako bi spojili dvije polovice inženjeri su uz pomoć dizalice pažljivo podigli teleskop s ogledalima i znanstvenim instrumentima iznad već postavljenog sunčanog štita i svemirske letjelice te omogućili smještanje svih kontaktnih točaka na predviđena mjesta, javlja NASA.

screenshot-19

Foto: NASA

Nakon mehaničkog sastavljanja opservatorija na red će doći i električno spajanje, kao i testiranje električnih veza.

Izjave vodećih ljudi

"Spajanje teleskopa James Webb označava prekretnicu u istraživanju svemira, kao i više od 20 godina truda uloženog od strane više tisuća pojedinaca iz NASA-e, Europske svemirske agencije, Kanadske svemirske agencije, Northrop Grummana i svih naših partnera", izjavio je voditelj projekta Bill Ochs.

Sljedeći korak bit će razvijanje sunčanog štita koji će se sastojati od pet slojeva i čiji će zadatak biti održavanje ogledala i instrumenata hladnima te blokiranje infracrvenog svjetla iz smjera Zemlje, Mjeseca i Sunca.

"Tim inženjera napravio je velik korak unaprijed i uskoro ćemo moći vidjeti nove slike veličanstvenog svemira u kojemu živimo", rekao je Gregory Robinson, direktor programa Webb, u sjedištu NASA-e u Washingtonu.

Misija teleskopa James Webb

Oba dijela teleskopa testirana su u okolini nalik na onu u kakvoj će se nalaziti nakon raketnog lansiranja, odnosno u orbitama milijun kilometara udaljenima od Zemlje.

Teleskop Webb bit će dodatno testiran prije lansiranja predviđenog za 2021. godinu.

Riječ je o glavnom znanstvenom opservatoriju svemira u svijetu koji će rješavati misterije u našem Sunčevom sustavu, tražiti nove svjetove iza udaljenih zvijezda te istraživati strukturu i porijeklo svemira.

 Novi.ba/Index

Ne propustite