BILO JE STRAŠNO, A SADA JE JOŠ GORE, PRERASTAO JE U KATEGORIJU PET: Meteorlozi upozorili na KATASTROFALNO RAZARANJE I POPLAVE!

Svijet
BILO JE STRAŠNO, A SADA JE JOŠ GORE, PRERASTAO JE U KATEGORIJU PET: Meteorlozi upozorili na KATASTROFALNO RAZARANJE I POPLAVE!
.

Uragan Dorijan prerastao je u kategoriju pet, što znači da može da izazove katastrofalne nivoe razaranje, javlja AP.

Nacionalni centar za uragane u majamiju saopštioje danas da je maksimalna jačina vetra dostigla brzinu od 260 kilometara na čas i da se kreće na zapad brzinom od 13 kilometara na čas.

Centar navodi da se razorne jačine uragana očekkuju na Ostrvima Abakos rano u nedelju po lokalnom vremenu, a da će se kasnije tokom dana takve vremenske prilike proširiti preko Velikog bahamskog ostrva.

Premijer Bahama Hubert Minis rekao je na pres konferenciji da je 73.000 ljudi ugroženo olujom i upozorio stanovnike manjih ostrva da se evakuišu, javio je Rojters.

uragan

(foto: Printscreen)

Hoteli su zatvoreni, a mnogi stanovnici su potražili sklonište u crkvama, školama i drugim objektima u iščekivanju udara uragana kasnije tokom dana. Dorijan je trenutno udaljen oko 450 kilometara istočno od Vest Palm Biča na Floridi, javio je AP.

Milioni stanovnika od Floride do Karoline su na oprezu zbog dolaska uragana, dok meteorolozi upozoravaju da bi Dorijan mogao da izazove opasne poplave čak iako ne bude direktno udario u kopno, navodi agencija. Gradonačelnik Majamija Fransis Suares proglasio je vanrednu stanje u subotu popodne zbog eventualne prijetnje uragana Dorijan.

Ne propustite