OVO MORATE ZNATI: Evo kako punjač za telefon može da izazove katastrofalan požar!

Objavljeno:28.08.2019 - 18:16
A A A Times Arial

Vjerovatno ste mnogo puta čuli priče da punjači za mobilne telefone zrače kada su uključeni u struju. Punjači priključeni na električnu mrežu ne mogu vam naškoditi u tom smislu, ali ipak postoje određene situacije u kojima vam može biti ugrožen život.

punjac-1024x682

Naime, pregrijavanje punjača za mobilni telefon ili tablet kao i grijanje raznih baterija koje često ostavimo “na punjaču” može izazvati požar! Najveći rizik predstavljaju punjači koje nabavljamo po najnižoj cijeni – generička, “bezimena” oprema obično se kupuje preko interneta ili na pijacama. Oni najčešće nisu testirani prema bezbjednosnim standardima.

mobitel-punjac-1
U Velikoj Britaniji je 2014. godine obavljena provjera i utvrđeno je da više od polovine takvih punjača ne zadovoljava osnovne propise za bezbjedne uređaje. Zato je najbolje koristiti uređaje sa sertifikatima proizvođača, a najbolje je ne ostavljati nikad uređaje da se pune bez nadzora. ​

Novi.ba/Zanimljivosti

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!