MOŽE LI MACRON POMIRITI SAD I IRAN: Sastanak Trumpa i Rouhanija već idućeg mjeseca?

Vijesti
MOŽE LI MACRON POMIRITI SAD I IRAN: Sastanak Trumpa i Rouhanija već idućeg mjeseca?
.

G7 summit u Francuskoj je završen bez konkretnih dogovora oko bilo čega čime se ponovno ističe sve veće neslaganje koje postoji između Trumpa i njegovih europskih saveznika, no jedno područje razgovora možda i rezultira napretkom - naime, Trump je jučer, nakon popriličnog angažmana od strane francuskog predsjednika Macrona, rekao kako je voljan sastati se s iranskim predsjednikom Rouhanijem "pod pravim uvjetima".

No, pitanje je može li se to izvesti. Naime, iranski predsjednik jučer je još jednom jasno poručio kako nema namjeru sastajati se s Trumpom dok SAD ne ukine sankcije prema Iranu - Trump je pak jučer u Biarritzu naglasio kako nema nikakvu namjeru ukidati ekonomske sankcije prema Iranu.

Ipak, možda netko popusti pa do sastanka ipak dođe (dakako, Trump smatra da bi iranska strana trebala popustiti) - američki predsjednik poručio je kako "može zamisliti" susret s Rouhanijem u narednim tjednima te je pritom istaknuo kako je Iran zemlja s "ogromnim potencijalom".

"Imam dobar osjećaj. Mislim da će se Rouhani htjeti sastati sa mnom da se ova situacija riješi. Oni su u jako teškoj situaciji", poručio je.

Macron je također rekao kako se nada da bi se sastanak mogao održati u narednim tjednima. Podsjetimo, idućeg mjeseca u New Yorku se održava Generalna skupština UN-a, a tamo će biti prisutni i Rouhani i Trump, što je vjerojatno idealna prilika za susret.

(Advance.hr)

Ne propustite