Sarajevo: Počinju suđenja za ratovanja u Ukrajini i Siriji

Aktuelno
Sarajevo: Počinju suđenja za ratovanja u Ukrajini i Siriji
.

U Državnom sudu ove sedmice planiran je početak prvog suđenja za ratovanje u Ukrajini po optužnici koja Gavrila Stevića tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama u toj zemlji.

Stević se tereti da je tokom 2014. preko graničnog prijelaza iz BiH otišao u Beograd, odakle je s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao u Moskvu, a zatim u Rostov i područje Luganjska u Ukrajini.

U optužnici stoji da se Stević na tom području kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine.

''U okviru navedene jedinice je zadužio oružje i uniformu te obavljao različite vojne aktivnosti, do kraja septembra 2014. godine'', navodi se u optužnici.

Iako je Sud BiH protiv njega početkom aprila potvrdio optužnicu, Stević je krivicu za ratovanje u Ukrajini negirao tek sredinom jula ove godine.

Iduće sedmice u Sudu BiH treba početi suđenje Ibri Ćufuroviću koji se tereti za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji, javlja BIRN BiH. 

Ćufurovića optužnica tereti da je 21. aprila 2014. iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije gdje se pridružio strukturama takozvane Islamske države (ISIL).

''Optuženi je na navedenom području bio sve do 20. aprila 2019., gdje je zajedno sa drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u jedinici Bejt Komandos, koja je kasnije promijenila ime u El Aksa'', stoji u optužnici protiv Ćufurovića.

Ćufurović je u pritvoru koji mu je odredio Sud BiH zbog opasnosti od bjekstva nakon što je u aprilu ove godine izručen kao prva osoba nakon pada ISIL-a, a za njim je u decembru 2015. bila raspisana međunarodna potjernica.
 

Ne propustite