NIKADA VAM VIŠE NEĆE PASTI NA PAMET: Evo zašto ne biste trebali spuštati roletne u toku dana!

Praktična žena
NIKADA VAM VIŠE NEĆE PASTI NA PAMET: Evo zašto ne biste trebali spuštati roletne u toku dana!
.

Iako s namjerom da sačuvate svoju privatnost, posebno ako živite u kući ili na nižim katovima zgrade, svoje rolete tijekom dana držite spuštenima, možda se predomislite nakon informacije da je sunce koje kroz prozore pustite u vaš dom korisno za vaše zdravlje, i to ne samo zbog vitamina D.

U magazinu Science Daily objavljen je, naime, članak u kojem se navodi da svjetlost koju kroz prozore pustite u vaš dom može ubiti bakterije iz prašine te sukladno tome pomoći u smanjenju respiratornih problema.

61740535-rolete

Članak se referira na istraživanje koje je na sveučilištu u Oregonu proveo tim na čelu s dr. Ashkaanom Fahimipourom.

Istraživači su u tri odvojene sobe izložili bakterije trima različitim uvjetima. Jedna soba bila je u mraku, druga izložena sunčevoj svjetlosti, a treća ultraljubičastim zrakama.

Nakon 90 dana istraživači su prikupili i proučavali rezultate iz svake sobe. Pokazalo da postoji povezanost između izloženosti svjetlu i broja bakterija u prašini.

sunce-jpg

Mračna prostorija pokazala se prikaldnijom za život i razmnožavanje bakterija i u njoj ih je u prosjeku bilo 12 posto više. U prostorijama izloženima dnevnoj svjetlosti i UV svjetlosti, samo je 6,8 odnosno 6,1 posto bakterija bilo održivo.

Osim toga, bakterije iz mračne prostorije bile su povezanije s uzrokovanjem respiratornih problema od bakterija iz druge dvije sobe.

Pokazalo se, dakle, da vitamin D nije jedina korist koju imamo od sunčeve svjetlosti. Ona nam može pomoći i u sprječavanju respiratornih bolesti.

Novi.ba/Zadovoljna

Ne propustite