PODACI ENTITETSKOG ZAVODA ZA STATISTIKU: Poskupilo stanovanje, cigarete, hljeb, prevoz...A PLATE OSTAJU ISTE

Objavljeno:25.08.2019 - 21:58
A A A Times Arial

Cijene odvoza smeća, plina i cigareta zabilježile su najveće povećane u julu u Republici Srpskoj (RS), u odnosu na isti period lani, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

1korpa
"Najveći godišnji rast cijena u julu 2019. godine zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duhan i to od 5,5 posto, uslijed viših cijena cigareta od 7,6 posto, zatim u oblasti stanovanje za 3,9 posto uslijed viših cijena u grupama plin od 12,8 posto i usluge odvoženja smeća od 9,7 posto", precizirali su statističari.

Poskupile su i novine i časopisi za 5,1 posto, ali i rekreacija za 5,6 posto, dok su više cijene u odjeljku zdravstvo od 0,8 posto zabilježene u grupi farmaceutski proizvodi za 1,2 posto.

Rast cijena u julu zabilježen je u RS u pružanju ugostiteljskih usluga i to od 0,7 posto, a povećana su i izdvajanja za hranu i bezalkoholna pića za 0,5 posto, uslijed viših cijena u grupama hljeb i žitarice od 3,0 posto i svježe povrće od 1,7 posto.

korpa
 
Veće iznose novca trebalo je izdvojiti i za namještaj (rast cijena 1,4 posto), dok su usluge prijevoza više za 2,7 posto.

penzije-2

U odjeljcima komunikacije i obrazovanje cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.

korpa

Najveći pad cijena u julu 2019. godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća od 12,9 posto, zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, a niže cijene su zabilježene i u osiguranju i to od 5,1 posto.

Izvor:Vijesti.ba/Fena

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia