OVE ČINJENICE O NJEMU SU BILE NEPOZNANICA: Ko je, zapravo, ALBERT AJNŠTAJN! Broj 6. će vas šokirati!

Kiosk
OVE ČINJENICE O NJEMU SU BILE NEPOZNANICA: Ko je, zapravo, ALBERT AJNŠTAJN! Broj 6. će vas šokirati!
.

Svi znamo tko je Albert Einstein. Bio je jedan od najvećih znanstvenika svih vremena, tvorac teorije relativnosti. Rođen je u Njemačkoj, ali se preselio u Ameriku u kojoj je preminuo 1955. godine

anstajn-2

Kako godine prolaze, mnoge zanimljivosti o slavnom fizičaru izlaze na vidjelo. Neke od njih su poprilično iznenađujuće:

1. Einstein nije bio lijepo dijete: Kada je rođen, 14. ožuka 1879. godine, stražnji dio njegove glave bio je toliko velik da je obitelj mislila kako nešto nije uredu s njim. Međutim, kroz nekoliko tjedana glava se normalno oblikovala.

2. Kasno je naučio govoriti: Neki kažu kako nije znao govoriti sve do četvrte godine života. Tako je Dr.Thomas Sowell i skovao izraz "Einsteinov sindrom" kako bi opisao iznimno inteligente ljude čiji je govor kasnio.

ajnstajn

3. Nije bio neuspješan u matematici: Dugo se pričalo kako je bio loš student, ali to uopće nije istina. Bio je upoznat s fizikom na fakultetu, prije nego što je napunio 11 godina, odlično je svirao violinu te je imao izvrsne ocjene iz latinskog i grčkog. S manje od petnaest godina diplomirao je matematiku.

4. Imao je nepriznato dijete: Prije nego što se oženio sa svojom prvom ženom, Milevom Marić, ona je u tajnosti rodila kćer u roditeljskoj kući u Srbiji. Međutim, sudbina bebe, koja se zvala Lieserl, nije poznata. Nestala je iz povijesnih zapisa ubrzo nakon rođenja i nema dokaza da je Albert ikada vidio svoju kćer.

5. Einstein je postavljao čudna pravila svojoj ženi: Zahtjevao je puno od Mileve, čak joj je sastavio pravila koja je morala poštovati. Morala mu je služiti tri jela dnevno, prestati pričati ako je to zatraži i ne očekivati intimnost od njega.

anstajn-1

6. Poprilično dobro slagao se sa svojom rođakinjom: Toliko dobro su se slagali da je Elsa Einstein postala njegova žena 1919. godine. Kako piše Huffingtonpost, ljubovali su čak i za vrijeme njegovog prvog braka.

anstajn-4

7. Bio je omiljen među ženama: U pismima koja je slao Elsi govorio je o svojim vanbračnim aferama. Pisao je kako su mu djevojke davale "neželjenu" pažnju.

8. Nije baš volio čarape: U drugom pismu za Elsu napisao je kako na Sveučilištu u Oxfordu nikad nije nosio čarape. Svjetski poznati genij na kraju je postao poznat po svom zapuštenom izgledu, iako je pažnja više bila usmjerena na kosu nego na noge.

anstajn-3

9. Bio je član organizacije NAACP: NAACP (National Association for Advencement of Colored People) jedna je od najstarijih i najutjecajnijih organizacija za ljudska prava u SAD-u, a njezin član bio je i ovaj genij. Tijekom govora na Sveučilištu Lincoln 1946. godine, nazvao je rasizam bolešću.

10. Možda je požurio vlastitu smrt: Preminuo je 18. travnja 1955. godine od posljedica unutarnjeg krvarenja izazvanog prsnućem aorte. Prema pisanju Huffingtonposta, Einstein je odbio operaciju rekavši: "Neukusno je produživati život na umjetan način".

Novi.ba/Studentski

Ne propustite