PRAVO VRIJEME ZA VITAMIN C: Unesite dnevnu dozu VITAMINA u ovo doba dana! Vaš organizam će vam biti zahvalan!!

Zdrav život
PRAVO VRIJEME ZA  VITAMIN C:   Unesite dnevnu dozu  VITAMINA u ovo doba dana! Vaš organizam će vam biti zahvalan!!
.

Vitamin C je moćan antioksidans, koji može ubrzati oporavak od prehlade, ili zarastanje rana, od sitnih povreda, do onih poslije operacije. Ali, da biste izvukli najviše koristi iz suplemenata, vitamin C bi trebalo uzimati u pravo vrijeme u tijekom dana.

DOBRI IZVORI VITAMINA C

vitamin-c-580x290

Citrusno voće, paradajz, peršin, hren, zelena paprika, zeleno lisnato povrće, kopriva, špinat, šipak, crvena paprika, dinja, jagode, crni i crveni ribizli, višnje, kupine, kupus, krumpir, kelj…

Poznat i kao askorbinska kiselina, vitamin C je topiv u vodi. To znači da se lako apsorbira u tkiva.

Za razliku od vitamina topivih u mastima, oni topivi u vodi ne skladište se u organizmu, pa ih je neophodno redovito unositi, a to vrijedi i za vitamin C.

vitamin-c-1jpg

Imate dvije opcije: pobrinuti se da jedete dovoljno namirnica koje su dobri izvori ovog vitamina, ili da uzimate suplemente.

Višak vitamina C, baš kao i ostalih vitamina topivih u vodi, izbacuje se preko mokraće.

Preporučena dnevna doza za muškarce je 90 miligrama vitamina C, dok je za žene to 75 miligrama, a ako pušite, dodajte još 35 miligrama.

KOJE JE NAJBOLJE DOBA DANA ZA UZIMANJE SUPLEMENATA VITAMINA C?

Važno je da ga uzimate otprilike u isto vrijeme svakog dana, ali uvijek nakon obroka. Vitamin C je vrlo kiseo, tako da može izazvati mučninu ako ga uzimate na prazan želudac.

Nije loše ni da preporučenu dnevnu dozu uzimate iz dva dijela. Tako će organizam bolje iskoristiti ovaj vitamin, a smanjujete i vjerojatnost da vam bude mučno ili da se javi žgaravica.

Osim toga, nivo ovog vitamina u krvi će na taj način biti uravnotežen tijekom dana.

Novi.ba/Vita/Foto: Shutterstock

Ne propustite