Ne pazite kakve gaćice nosite? Evo zašto biste trebali

Porodica i zdravlje
Ne pazite kakve gaćice nosite? Evo zašto biste trebali
.

Kada bismo zavirili u vlastite, ali i vaše ladice donjeg rublja zasigurno bismo pronašli nekoliko stavki sa popisa nepreporučanih komada donjeg rublja. Stoga, dobro razmislite prije nego ih drugi puta navučete na sebe.

bapske-gace-620x350

Mnoge žene misle kako sa razvijenim samopouzdanjem ne moraju posebno brinuti o tome kakvo donje rublje nose. No nažalost, to ipak nije tako jer, kako stručnjaci kažu, postoji i ono rublje koje je pogubno za naše zdravlje.

Unatoč tome, znanstvenici kažu da ako nosite tange ne morate nužno odustajati od njih, ali morate biti svjesni da postoje određeni rizici kod te, ali i nekih drugih vrsta gaćica.

Evo na što trebate posebno paziti!

Donje rublje ne smije biti premalo

ves-gace

Ako ste ga već odjenuli, nosite ga s oprezom. Naime, premalo donje rublje može izazvati neželjeno trenje što dovodi do iritacije. U nekim posebno lošim slučajevima može dovesti i do problema s uraslim dlačicama.

Ne kupujte rublje od umjetnih materijala

622232-ves-gacice-ls

Kroz umjetne materijale koža ne diše pa se lakše razmnožavaju bakterije stoga rublje od satena i čipke nije mudro svakodnevno nositi, pogotovo ukoliko redovito odlazite na fitness ili drugi oblik fizičke aktivnosti.

Pored toga sintetički materijali izazivaju iritaciju kože. Začudili biste se, ali stručnjaci dodaju kako niti svila nije poželjan materijal. Nju ipak treba ostaviti za posebne prigode.

Ako ne možete bez njih, tange češće mijenjajte

gacice

Zbog jedinstvenog kroja, tange se godinama smatraju najseski komadom donjeg rublja. No već je i duže vremena poznato da su tange pravo leglo bakterija koje na lak način iz probavnog trakta mogu doći do vagine i izazvati neugodne vaginalne infekcije ili upale mokraćnih puteva.

Takva je opasnost još veća tijekom vježbanja. No ako ih volite nositi, ne odričite ih se, ali vodite računa da ih redovito mijenjate i da posebno pažljivo brinete o higijeni intimne zone.

Push-up gaćice su totalno "out"

ves

Itekako mogu biti od koristi, no niti one nisu bez rizika, a to mnoge žene zaboravljaju. Pretjerano uske push-up gaćice, ali i steznik, mogu dovesti do probavnih teškoća, kao i infekcije urinarnog trakta.

Znojno donje rublje treba hitno zamijeniti

622232-ves-gacice-ls

I konačno, nema veze s modelom, ali ima sa zdravom pameću. Nakon vježbanja ili druge fizičke aktivnosti uslijed koje vam se oznojilo intimno područje obavezno promijenite donje rublje. Naime, zbog vlage može doći do bakterijskih infekcija. Onima koji su fizički vrlo aktivni, stručnjaci savjetuju da si priušte rublje od materijala koji skupljaju vlagu.

I što nam na kraju ostaje. Prozračne pamučne gaćice koje su mnogima zapravo i najudobnije.

Novi.ba/ Centarzdravlja/Foto: Profimedia

Ne propustite