STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Kompas meduza se pojavila u Jadranskom moru, UBOD IZAZIVA KATASTROFALNE POSLJEDICE!

Region
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Kompas meduza  se pojavila u Jadranskom moru,  UBOD IZAZIVA KATASTROFALNE POSLJEDICE!
.

Kompas meduza, koja može izazvati bolne opekline, pojavila se u Jadranskom moru. Slučaj je zabilježen kod Betine na otoku Murteru.

Hrvatski Centar za invazivne vrste potvrdio je ovu informaciju.

873x400-1

Foto: Ilustracija

- Primili smo dojavu da se u blizini obale u Špadićima pored Poreča pojavila meduza Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza. To je vrsta koja živi u obalnim vodama Atlantskog okeana i Mediterana. Karakterizira ju žuto-smeđi klobuk koji podsjeća na kompas, može narasti do 30 centimetara u promjeru, a lovke do jednog metra duljine. U kontaktu s njom mogu se dobiti opekline na koži. Ako ponovno naiđete na ovu vrstu, savjetujemo da se ne približavate i izbjegavate dodir, jer mogu izavati opekline i žarenje. Ako se ipak dogodi da vas opeče, mjesto treba ohladiti i namazati gelom aloa vere ili sličnim koji sprječava opeklinske promjene - kazali su iz Centra.

123608

Foto: Wikipedia

Ako ste ikada imali bliski dodir s meduzom, sigurno ste ga dobro zapamtili jer ta prozirna, želatinozna, jedva vidljiva plutajuća bića svojim dugim nevidljivim lovkama nanose koži jaku prodornu bol, opeklinu, crvenilo, nadraženost koja traje satima i sedmicama te ostavlja intenzivan crveno-ljubičasti trag na koži. Ponekad se mogu razviti i sekundarne infekcije rane, kao i promjene poput ekcema praćene jakim svrbežom te kraste i promjena boje kože, bilo kao smanjena ili pojačana pigmentacija.

chrysaora-hysoscella-from-enoshima-aquarium

Foto: Wikipedia

Drugim riječima, susret s meduzom može vam pokvariti godišnji odmor jer koža nakon uboda još neko vrijeme jako peče, prisutan je osjećaj utrnutosti koji se širi uduž nogu ili ruku. Otrov meduze može ugroziti i život. 

Novi.ba/Avaz

Ne propustite