DA LI STE ZNALI: Ove dvije navike pomoći će da se kilogrami ne vrate

Zdrav život
DA LI STE ZNALI: Ove dvije navike pomoći će da se kilogrami ne vrate
.

Zdravstveni problemi trebali bi biti okidač da počnete vježbati, a ako vam je liječnik preporučio da skinete kilograme, imajte to stalno na umu i počnite s mijenjanjem svojih navika.

dijeta-mrsanje-pexels-20

Zdravo mršavljenje bez jo-jo efekta često podrazumijeva potpunu transformaciju onoga što jedete i koliko se krećete, ali i ostale "sitnice" koje činite svaki dan, poput toga koliko spavate i koliko vremena provedete surfajući internetom, također mogu imati velik utjecaj.

Zato je važno da steknete navike koje će vam omogućiti dugoročan gubitak kilograma.

stomak-mrsanje-salo

1. Postavite male, specifične i ostvarive ciljeve

Možda vam je cilj opet stati u odjeću koju ste nosili u srednjoj školi ili kada ste se vjenčali, ali to znači skidanje drastičnog broja kilograma? Ne idite tako daleko. Zadajte si lakše ostvariv cilj - skidanje pet posto težine i dajte si vremena da dostignete taj cilj. Imajte na umu da je većini potrebno bar šest mjeseci da toliko (zdravo) smršave.

Također, izbjegnite uopćene ciljeve: "Moram jesti manje za večeru ili neću jesti poslije 18 sati i trebam više vježbati". Umjesto toga pokušajte s malim dnevnim ili tjednim zadacima.

Zadajte si nešto poput ovoga: "Odabrat ću pet recepata za laganiju večeru i u subotu nabaviti sve potrebne sastojke.", "Idući tjedan ću triput nositi na posao zdravi obrok od kuće.", "Nazvat ću prijatelja i dogovoriti šetnju nakon posla u ponedjeljak i srijedu.", "Tijekom vikenda sklonit ću kekse i grickalice s vidljivog mjesta u kuhinji i staviti voće."...

Krenite polako, za stjecanje navika potrebna su dva do tri mjeseca. Nakon toga one će vam postati nova rutina.

Ne zaboravite kako zdravo mršavljenje podrazumijeva i fizičku aktivnost. Hodajte, trčite, plešite, plivajte, vozite bicikl, planinarite... što god vam je drago.

dijeta

2. Doručkujte polako, fokusirano i svaki dan

Mnogi preskaču doručak jer su ujutro u žurbi ili nisu gladni. Ustanite 15 minuta ranije (a to znači da idete i 15 minuta ranije u krevet) i odredite to vrijeme za doručak. Jedite vrlo polako, uzmite si vremena da u miru, sjedeći, između zalogaja popijete kavu, čaj, cijeđeni sok ili vodu. Idealno bi bilo da za svaki obrok odvojite 20 minuta, a ako tako doručkujete, to je već puno za vaše zdravlje. Počnite od sutra, a ako treba, stavite sat pokraj sebe.

zdrave-pahuljice-dorucak

Novi.ba/Centarzdravlja/Foto: Profimedia

Ne propustite