DA SE NE ZABORAVI noć kada je zapaljen dio kulturnog naslijeđa BiH: Prije 27 godina gorila je Vijećnica

Aktuelno
DA SE NE ZABORAVI noć kada je zapaljen dio kulturnog naslijeđa BiH: Prije 27 godina gorila je Vijećnica
.

 Uništena dva miliona bibliotečkih jednica

vijecnica


Prije 27 godina gorila je Vijećnica: Noć kada je zapaljen dio kulturnog naslijeđa BiH
Vijećnica zapaljena u noći između 25. i 26. avgusta

sarajevo

Jedan od najljepših i najreprezentativnijih objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini, sarajevska Vijećnica u kojoj je bila smještena Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB), zapaljena je u noći 25. na 26. avgust,  prije 27 godina.

sarajevo

Najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda, izgorio je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola vijeka.

Vijećnica je bila simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura.

Za vrijeme opsade Sarajeva Vijećnica je bila više puta granatirana. Pokušavale su je uništiti snage JNA, a zatim i snage Vojske RS. Te noći, prije 27 godina, sarajevska biblioteka je bombardovana i u plamenu je uništen skoro cijeli fond.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru. Oni najhrabriji provlačili su se između granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem mali djelić nacionalnog blaga.

1200px-sarajevo-knihovna

Štaba za zaštitu kulturnih dobara, iznosili su knjige iz nacionalne biblioteke spašavajući historiju BiH.

Ostatak spašene kulturne historije BiH, smješten je prije nekoliko godina u kampus Univerziteta u Sarajevu, gdje je danas Nacionalna univerzitetska biblioteka. Tu se nalaze knjige koje datiraju iz 1592. godine, ali i vrijedne rukopisi i brojna literatura koja svjedoči o postojanju Bosne i Hercegovine.

Granate koje su ušle u Vijećnicu, prema procjenama stručnjaka uništile su dva miliona bibliotečkih jednica i cjelokupnu unutrašnjost zgrade.

Živote su tada izgubili članovi NUB-a Aida Buturović, Adela Leota, Mirko Azinović i Ante Slavko-Kovačić. Za njihovu smrt niko nikada nije odgovarao, kao ni urbicid, kulturocid i bibliocid nad arhitektonskim spomenikom iz Austro-Ugarske, poručuju iz nacionalne biblioteke.

Rekonstruiranje Vijećnice počela je 1996. godine, a obnovljena je i svečano otvorena 2014. godine.

Izvor. avaz.ba

Foto: avaz.ba

Ne propustite