Nova istraživanja otkrivaju: Svađe mogu pokazati da li će se ljubavna veza završiti ili ne

Zanimljivosti
Nova istraživanja otkrivaju: Svađe mogu pokazati da li će se ljubavna veza završiti ili ne
.

Zvuči nevjerovatno, ali način na koji se vaš partner i vi svađate ili “samo raspravljate”može pokazati na kom nivou je vaša veza ili brak.

razvod

Svaki par ima nesuglasnice, pogotovo nakon nekoliko godina zajedničkog života. To može eskalirati u manju raspravu ili u veoma burnu svađu nakon kojih ćete se ili razići (svako na svoju stranu dok se situacija ne smiri, pa ponovo nastaviti komunikaciju) ili pokušati da rešite problem. Jedan američki psiholog je želelo da razazna šablon koji stoji iza svađa i da li ove neprijatne situacije mogu uticati na raskid ili razvod. Zato je sproveo jedno istraživanje u kojem je učestvovao veliki broj parova koji su u braku. Partnerima je dat zadatak da reše nesuglasnicu u 15 minuta. Zatim je pratio kako se ko ponaša, kakve reči se upotrebljavaju, gestikulacija... Apsolutno je sve uzeto u obzir, a zatim je napravio listu u kojoj je pretpostavljao ko će se razvesti u skorijoj budućnosti, a ko ne.

rastava-braka-razvod-divorce-romansa-net

Nakon 10 godina, psiholog je kontaktirao sve parove koji su učestvovali kako bi saznao da li su i dalje zajedno ili ne. Rezultat je bio iznenađujuć jer je čak 90% pretpostavki bilo tačno! Pa, šta je to što je doktoru dalo dobre pretpostavke?

raskid02

Odgovor leži u balansu između negativnih i pozitivnih izgovorenih reči i generalno rečenica. Kada bi se to stavilo neke brojke, onda bi za opstanak braka trebalo da bude 5:1, odnosno više pozitivnih stvai od negativnih, što znači da se u svađama “srećnog” braka nalaze razni elementi, od šala i smejanja, do zadirkivanja, ali i istaknutih neslaganja. U suprotnom, svađe u kojima su se parovi vređali, podsmevali jedno drugom i zlonamerno kritikovali – nisu imali lepu prognozu i upravo takvi su i završeni razvodom.

raskid

Da li sada možete razaznati kakva će biti budućnost vaše veze ili brak?

Izvor: ženskimagazin.rs

Ne propustite