Pogledajte koje svakodnevne navike ugrožavaju držanje i zdravlje

Porodica i zdravlje
Pogledajte koje  svakodnevne navike ugrožavaju držanje i zdravlje
.

Loše držanje, spuštena ramena i iskrivljena kičma mogu dovesti do jakih bolova u leđima, vratu i ramenima. Donosimo vam svakodnevne loše navike, koje pospješuju loše držanje i nepravilan položaj kičme, a kojih vjerovatno niste svjesni.

1. Neprirodno izvijanje vrata tokom korištenja telefona

drzanje-telefona-1

Dok čitamo poruke ili prosto provjeravamo svoje društvene mreže, najčešće glavu i vrat saginjemo naniže. Takav položaj stvara jak pritisak u vratu. Mobilni ne treba da držimo u ravni grudi već u ravni očiju.

2. Nosite neadekvatan grudnjak

grudnjak

Grudnjak bi trebalo da rastereti vaša leđa i vrat. Ako odaberemo neadekvatan model koji ne pruža pravilnu potporu grudima, pogotovo većim, samo ćemo dodatno opteretiti te dijelove tijela. Ako vam se kopča na leđima stalno podiže, to znači da grudnjak nije adekvatne veličine. Zbog toga grudi mogu stvoriti pritisak u leđnom dijelu zbog kojeg se naginjemo naprijed, osjećamo bolove i ne možemo da ispravimo ramena.

3. Nepravilno podizanje djece

tata-mama-beba-dojenje-pomoc-oko-dojenja-722x480

Kako biste zaštitili svoja leđa dok podižete djecu savijte koljena. Podizanje iz laganog čučnja smanjuje pritisak na kičmu. Ukoliko želite da poradite na svom držanju izbjegavajte da nosite djecu na ramenima.

4. Volite ravnu obuću

obuca

Potpuno ravna obuća nije zdrava ni za kičmu ni za naše zglobove, trudite se da izaberete obuću koja bar malo potpetice.

5. Ruksaci i torbe pretrpani bespotrebnim stvarima

zena-torba-freepik

Ruksak je uvijek bolji izbor od torbe, jer ravnomjerno raspoređuje pritisak na kičmu, ali kao ni torbe, ne bi trebalo da bude pretrpan. Potrudite se da vam ruksak bude u ravni sa ramenima i što bolje pripijen uz tijelo, tako ćete smanjiti opterećenje vaše kičme.

Pravilno držanje je jako važno za naše zdravlje, ali i za utisak koji na okolinu ostavljamo, zato je bitno da se potrudimo da korigujemo ove navike i poradimo na pravilnom držanju.

Novi.ba/Ljepotizdravlje

Ne propustite