Pravobraniteljica o Pernarovoj maloumnoj Fejs promociji: "To je zabrinjavajuće"

Region
Pravobraniteljica o Pernarovoj maloumnoj Fejs promociji: "To je zabrinjavajuće"
.

Saborski zastupnik Ivan Pernar objavio je na svojoj Facebook stranici da je njegov sin Noa "dobio FB stranicu" na kojoj će, kako je pritom napisao, objavljivati "zanimljive detalje" o njegovom razvoju, detalje oko odbijanja cjepiva i preboljene bolesti.

screenshot-4

Drugim riječima, javnost je dobila još jedan reality show u produkciji hrvatskog političara poznatog po kontroverznim javnim nastupima, ali ovoga puta to uključuje i prava malodobnog djeteta čije zdravstvene podatke Pernar kani objavljivati.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu na upit Indexa o tom problemu odgovaraju: "Ovdje se postavlja pitanje granice između slobode roditelja na objavu i prava djeteta na privatnost. Za neku djecu virtualni život počinje već prije rođenja, a ljudi nisu svjesni toga da kreiraju digitalnu povijest djece koja će ih pratiti cijeli život. Djeca imaju moralno, a i zakonsko pravo na kontrolu digitalnih podataka o sebi samima i o tome se glasnije mora govoriti."

screenshot-8

Problem "sharentinga"

Kako napominju, pravobraniteljica je u svakoj sličnoj prilici upozoravala odrasle osobe koje su odgovorne za djecu (roditelje, skrbnike, odgojitelje, učitelje i druge) da nije dobro uključivati djecu u aktivnosti usmjerene na postizanje političkih ciljeva odraslih i apelirala na njih da to ne čine. Pritom dodaju da pravobraniteljica za djecu time ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo odraslih da se različitim demokratskim sredstvima bore za svoje ciljeve.

U stručnoj javnosti i u medijima senzibiliziranim za zaštitu prava djece se sve češće upozorava na "sharenting" i digitalnu tetovažu djece, čime se opisuje prekomjerno i nekritično roditeljsko korištenje društvenih medija za gomilanje informacija o njihovoj djeci. 

screenshot-7

Što se tiče odbijanja cijepljenja djeteta, ured pravobraniteljice za djecu primjećuje da postoji sve veći broj roditelja koji odbijaju cijepiti djecu. "Neki roditelji to odbijaju obrazlažući svoju odluku strahom od negativnih popratnih pojava cijepljenja i ne prihvaćajući argumente u prilog cijepljenju koji se temelje na znanstveno dokazanim i provjerljivim informacijama. Stav je medicinske struke da je cijepljenje najučinkovitija preventivna mjera i jedno od najvećih dostignuća moderne medicine. Sve dok postoje nedvojbeni stručni i znanstveni dokazi da korist od cijepljenja nadmašuje eventualne rizike pravo na cijepljenje smatra se pravom djeteta na zdravstvenu zaštitu prema najvišim zdravstvenim standardima sukladno čl. 24. Konvencije o pravima djeteta", stoji u odgovoru pravobraniteljice za djecu. 

screenshot-6

Zabrinjavajuće ponašanje saborskog zastupnika Pernara

Ne ulazeći u konkretan Pernarov slučaj, zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić ističe da roditeljsko odbijanje cijepljenja jest kršenje prava djeteta na najveću moguću razinu zdravlja, a koje je država dužna osigurati svakom djetetu temeljem Konvencije. Djetetu se bez opravdanih zdravstvenih razloga uskraćuje pravo na cijepljenje, poručuje pravobraniteljica za djecu i dodaje da necijepljenjem svog djeteta roditelji ujedno ugrožavaju i prava druge djece u okolini, a na što nažalost ukazuje sve veći broj oboljenja od dječjih bolesti koje su do prije nekoliko godina bile gotovo iskorijenjene. 

"Zabrinjavajuće je ponašanje saborskog zastupnika g. Pernara kada zagovara stavove koji su protivni dječjim pravima, budući da se radi o javno eksponiranoj osobi s velikim brojem pratitelja što može utjecati i na druge roditelje da uskrate djetetu najvišu moguću razinu zdravlja što uključuje i cijepljenje ukoliko ne postoje medicinske kontraindikacije za isto", stoji u odgovoru Ivane Buljan Ajelić na Indexov upit.

Pravobraniteljica za djecu ne komentira konkretne slučajeve u kojima postupa, iako sanitarna inspekcija, kojoj se takvi slučajevi prijavljuju, informira njen ured o konkretnim slučajevima koje ne iznose u javnosti. No doznajemo da Ured pravobraniteljice godišnje dobiva stotinjak takvih obavijesti.

screenshot-5

Roditelji podmire kaznu, ali i dalje ne cijepe dijete

Za roditelje koji odbijaju cijepiti djecu predviđene su prekršajne kazne u iznosu do 2000 kuna. "No, problem je što roditelji kaznu podmire, no ni nakon toga ne cijepe dijete što je zabrinjavajuće. Ukoliko je zbog necijepljenja djeteta ugroženo zdravlje djeteta ili se postupak roditelja može okarakterizirati kao zanemarivanje skrbi o djetetovom zdravlju prema roditeljima je moguće izreći i odgovarajuće sankcije iz domene obiteljskopravne zaštite ili kaznene odgovornosti", ističe Ivana Buljan Ajelić.

imagespernar

Roditelji koji ne cijepe djecu često nisu informirani o tome da dijete neće moći upisati u dječji vrtić, budući da je prema Programu zdravstvene zaštite djece, higijene i pravilne prehrane djece u dječjim vrtićima cijepljenje djeteta uvjet za upis u vrtić. To je mjera kojom se potiče roditelje da ispune svoju odgovornost prema djetetu, a ujedno pridonosi zaštiti zdravlja sve djece u kolektivu, uključujući i djecu koja se zbog zdravstvenog razloga ne mogu cijepiti. 

Iz ureda pravobraniteljice za djecu ističu da su u njihovim godišnjim izvješćima upućenim Hrvatskom saboru preporučivali da je za postizanje veće procijepljenosti djece osim programa obaveznog cijepljenja djece potrebno kvalitetnije i cjelovito informiranje roditelja o cijepljenju i podizanje javne svijesti o koristima cijepljenja u čemu najvažniju ulogu imaju, prije svega, pedijatri, obiteljski liječnici i stručnjaci iz županijskih zavoda ja javno zdravstvo.

Novi.ba/Index/Foto: Facebook

Ne propustite