Pomješajte malo soli i šećera prije spavanja i popijete večeras: Kad vidite šta će se desiti nećete nikada više otići na spavanje a da ne popijete ovo

Praktična žena
Pomješajte malo soli i šećera prije spavanja i popijete večeras:  Kad vidite šta će se desiti nećete nikada više otići na spavanje a da ne popijete ovo
.

Sol, kao i šećer, ne preporučuju se u većim količinama upravo zbog svoje potecijalne štetnosti za zdravlje, no to ne znači da ne postoji i njihova pozitivna strana. Posebnu ulogu za ljudsko zdravlje ima kombinacija šećera i soli, objašnjava Matt Stone, američki zdravstveni istraživač i autor nekoliko knjiga o nutricionizmu i metabolizmu.

so-i-secer

Naime, ljudima koji muku muče s nesanicom ova kombinacija u odgovarajućem omjeru može priuštiti ono što im je u tom trenutku nužno, a tako nedostižno – miran san. Kako to?

Šećer i sol djeluju kao “baterije” za stanice: glukoza osigurava izravan dotok goriva u mitohondrijima, a ravnoteža natrija u međustanične tekućine omogućuje pravilno stanično disanje i proizvodnju energije.

zena-spava-shutterstock-417682372-1

Ove obje hranjive tvari su snažni prehrambeni alati za upravljanje stresom – šećer signalizira tijelu da zatvori proizvodnju hormona stresa koji šteti vašem metabolizmu i čini vas budnima noću. Sol je također kritična u održavanju homeostatskog stanja u kojem adrenalin ne leti izvan kontrole.

Dakle, ako se možete sjetiti da pomoću ova 2 hranjiva sastojka možete koristiti kao terapijske alate za upravljanje stresom, oni vam se stvarno ne bi trebali činiti nezdravim ili zastrašujućim.

I ne, šećer ne uzrokuje hiperaktivnost. To je potpuni mit (proguglati!). Kada se koristi kao terapijski prehrambeni alat na ovaj način, ima upravo suprotan učinak.

Dakle, ako ste među onima koji se često bude, osobito između 2 i 4 sata ujutro osjećajući kako adrenalin cirkulira tijelom i onemogućava san, kombinacija šećera i soli za vas može biti spasonosna.

Kombinacija slatkog i slanog pomaže u balansiranju i optimalnom funkcioniranju hormona stresa, objašnjava Matt Stone.

5b227570-d480-4792-bf3d-05a50a0a0a67-aasecer-previeworg

Kako napraviti Uspavljujući prah?

Omjer soli i šećera prema Matt Stoneu treba biti 1:5.

Najbolje je koristiti nerafiniranu morsku (ili himalaysku) sol i kvalitetni sirovi smeđi šečer tipa rapadura ili muscovado. Ako nemate to, poslužit će i obična sol i šećer.

secer

Pomiješajte 5 žlica šećera i 1 žlicu soli i stavite u staklenu teglicu. To će vam dugo trajati.

Pred spavanje (ili u noći kad se probudite), protresite bočicu i žličicom (ili prstima) pod jezik stavite, poput lijeka, mali prstohvat te mješavine soli i šećera da se lagano otopi.

spavanje

Stone ovo naziva “magičnim prahom za spavanje” i poput lijeka, ovaj čarobni prah poštedjet će vas nesanice!

Probajte i vi!

Izvor: hayat.ba

Ne propustite