OBJAVLJEN NOVI ZAKON O USELJAVANJU U NJEMAČKU: Za Balkance će važiti i jedna i druga pravila!

Svijet
OBJAVLJEN NOVI ZAKON O USELJAVANJU U NJEMAČKU: Za Balkance će važiti i jedna i druga pravila!
.

NJemački Bundestag u junu je usvojio zakon koji reguliše useljavanje stručne radne snage iz zemalja van Evropske unije. Sa druge strane, za Zapadni Balkan već važe posebna pravila kada je riječ o useljavanju u ovu zapadnoevropsku zemlju i te mjere ističu krajem 2020. godine. Kako je objasnio za "Dojče vele" Šefan Majer, državni sekretar u MUP-u Nemačke, ovo donekle znači i da će useljenici sa Zapadnog Balkana da budu privilegovani.

njemacka

Kako je on objasnio, u središtu zakona o useljavanju stručne radne snage su stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici iz zemalja koje nisu članice Evropske unije. Ipak, do kraja naredne godine, zakon će se preklapati i sa posebnim mjerama za Zapadni Balkan, te će Balkanci u odnosu na druge biti u posebnom položaju.

Evo koje novine donosi novi njemački zakon:

njemacka2

U Nemačkoj je u mnogim segmentima primećen manjak stručnjaka, te će zbog toga da bude omogućeno useljavanje radi zapošljavanja, kao i dolazak u svrhu potrage za radnim mjestom i mjestom za stručnu obuku.

Ubuduće se više neće primjenjivati pravilo po kom se prednost pri zapošljavanju daje državljanima Njemačke ili neke druge članice EU, a takođe se ukida i lista deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način.

Prema tom zakonu, kako je potvrdio Majer za "Dojče vele", svako ko je u svojoj domovini stekao kvalifikaciju koja je ravnopravna - po standardima koji za tu vrstu kvalifikacije važe u Njemačkoj - može pod olakšanim okolnostima da se useli u Nemačku, kako bi radio ili tražio prikladan posao.

Novost, i to velika, je što je stručnom kvalifikacijom omogućeno i prije samog zaposlenja da dođu u Nemačku kako bi tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest mjeseci, a uslov je da se osoba može sama izdržavati.

Sa novim zakonom ne bi trebalo da bude problema sa priznavanjem stranih diploma u Nemačkoj. Kvalifikovani radnici će čak moći da uđu u Njemačku, usput rade i za to vreme da čekaju na priznanje svoje diplome.

njemacka-ns

VAŽAN USLOV - POZNAVANJE JEZIKA

Kako bi došli u Njemačku po novom zakonu, veoma važan uslov je dobro poznavanje nemačkog jezika. U nekim oblastima je dovoljno znati samo osnove, za zapošljavanje je potreban nivo B1, a za mesto u obrazovanju B2.

Uslovi za dolazak biće ispitani prije samog dolaska u Nemačku, to znači da će se tako provjeravati poznavanje jezika preko diplomatskih predstavništva.

Štefan Majer je napomenuo da postoji mogućnost dokvalifikacije u Njemačkoj.

Dakle, posebna pravila za Zapadni Balkan važe i dalje. Važiće do kraja 2020. godine, a moguće je da će važenje mjera da bude i produženo. Ko ispunjava uslove za useljavanje u Njemačku po oba pravila moći će da izabere ono koje je za njega povoljnije.

Ako neko na primjer ne ispunjava zahtjeve za useljenje po novom zakonu onda za tu osobu još postoji mogućnost useljavanja na osnovu pravila o zapadnom Balkanu, a ono sadrži mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika.

U Ministarstu unutrašnjih poslova navode da je tokom preklapanja dva pravila, za stručnjake iz određenih oblasti bolje da svoj proces useljavanja obave putem novog zakona, jer on nudi veću pravnu sigurnost.

njemacka-radncii

Prednost pravila o zapadnom Balkanu je da nije potrebno priznanje diploma nego je za useljavanje dovoljan radni ugovor poslodavca u Njemačkoj.

Prema novim pravilima, osobe starije od 45 godina će u svojoj domovini morati da dokažu da su dovoljno uplaćivali penzijsko osiguranje. Takođe, drugi uslov je da na novom radnom mjestu u Njemačkoj zarađuju najmanje 3.600 eura bruto kako u starosti ne bi pali na teret države zbog primanja premalih penzija.

DOVOĐENJE PORODICE

Novi zakon nije promijenio ništa kada je u pitanju dovođenje i porodice u Njemačku. Uslovi su - dovoljno veliki prostor za stanovanje i mogućnost materijalnog izdržavanja porodice.

Ne propustite