Naučnici: Stariji od 40 godina treba da rade tri dana nedjeljno , inače se može dogoditi ovo!

Zdrav život
Naučnici: Stariji od 40 godina treba da rade tri dana nedjeljno , inače se može dogoditi ovo!
.

Stariji od 40 godina treba da rade tri dana nedjeljno… Kako vam ovo zvuči? Naučnici kažu da je “živa istina”.

Istraživanje koje je sprovedeno na Institutu za primijenjenu ekonomiju i društvena istraživanja u Melburnu, pokazalo je da je rad do 30 sati nedjeljno odličan za kognitivne funkcije osoba koje imaju 40 i više godina, a da svaki dodatni napor umanjuje njihovu produktivnost.

posao-uredski-pexels

Naučnici kažu da su osobe koje su radile 55 sati tokom sedam dana imale najveći pad u kognitivnim sposobnostima, veći od onih koje se ispoljio kod nezaposlenih i kod osoba u penziji.

Istraživanje je obuhvatilo 3.500 žena i 3.000 muškaraca starijih od 40 godina, a njihov zadatak je bio da riješe test koji je mjerio kognitivne funkcije, a mjerena je i njihova produktivnost na poslu.

ena-posao-s1

Tako je dokazano da su “mozgalice” poput rebusa, ukrštenih riječi, sudoku… odlične za starije osobe jer čuvaju kapacitet mozga, ali zato pretjerana stimulacija ima sasvim suprotan efekat.

Vođa istraživanja, profesor Kolin Mekenzi kaže da ovi rezultati mogu biti od velike koristi za poslodavce, ali i za one koji pišu zakone o radu.

umor

Naime, on smatra, da trend produžavanja radnog vijeka uopšte nije dobro rješenje, već da bi bilo najbolje da se starijim zaposlenima redukuje radno vrijeme.

umor

– Većina populacije je prinuđena da radi i nakon što napuni 40 godina, pa i 50, 60, a te osobe bi trebalo i da istovremeno vode računa o svom zdravlje, da praznike provode odmarajući se, da imaju više slobodnog vremena. Smatram da je i dalje bolje raditi, nego ne raditi, ali umjereno – kaže doktor, prenosi Mondo.

umor-zena

Novi.ba/Unoportal/Foto: Profimedia

Ne propustite