DA LI STE ZNALI: Evo kako kasni obroci utiču na metabolizam

Zdrav život
DA LI STE ZNALI: Evo kako kasni obroci utiču na metabolizam
.

Vrlo često, čini se, dolazimo u iskušenje da u kasnim večernjim satima posegnemo za vratima od frižidera i počastimo sebe ukusnom i ne baš tako zdravom večerom.

zaustavite-prejedanje

Posezanje za hranom u kasnim večernjim satima je posljedica stresa, koji pokreće niz patoloških promjena u organizmu.

Patološki procesi ometaju lučenje hormona koji regulišu osjećaj gladi, ali i rad metabolizma. Kada se hormonalni balans poremeti, mijenja se bioritam cijelog organizma. Poremećajem lučenja kortizola i insulina, dolazi do smanjenog lučenja dva hormona sreće, dopamina i serotonina.

Odnos hormona gladi i sitosti, grelina i leptina, takođe se mijenja pod uticajem stresa. Ovaj hormonalni disbalans remeti san, ali i potrebe za hranom u kasnim večernjim satima, što na duže staze dovodi do poremećaja metabolizma i povećane gojaznosti.

debela-nsl
Potreba za kasnim obrokom najčešće se javlja kod ženskih osoba, izloženih prevelikom stresu. Takođe, potreba za kasnim obrocima, može se javiti i kao posljedica različitih dijeta, koje podrazumijevaju izgladnjivanje tokom dana, usljed čega je organizam izmoren i osjeća potrebu za hranom u kasnim večernjim satima.

obrok
Simptomi uključuju nagle promjene raspoloženja, unošenje  više od 25% potrebnih dnevnih kalorija prilikom večernjeg obroka, odsustvo apetita ujutru. Glavni pokazatelj ovih poremećaja u ishrani je činjenica da jedete iz dosade, bez užitka u hrani, nedostatak osjećaja sitosti i pojačana potreba za slatkišima.

kilogrami-nsl
Ako poremećaj ishrane nije posljedica zdravstvenog stanja, već načina života, uz promjenu režima ishrane i usvajanje nekoliko zdravih navika, upornošću i trudom, jednostavno ćete promijeniti životni stil i prestati da uživate u kasnim večerama. Da biste ovo postigli, najbitnije je da tokom dana jedete zdrave i kvalitetne obroke, bogate svim nutrijentima, neophodnim za funkcionisanje organizma.

U tom smislu, najkaloričniji obrok trebalo bi da bude doručak, dok bi za večeru trebalo jesti proteine i malo kuhanog povrća, sa minimalnim procentom zdravih masti.

povrce-i-sir

Zaboravite na ono pravilo da nakon 18 sati ne bi trebalo da jedete, jer ćete se na taj način dodatno izgladnjeti. Bitno je da posljednji obrok bude 4 sata pred odlazak na spavanje. Uz to, poštujte pravilo 5 obroka, koji se sastoje od 3 glavna obroka i dvije užine.

kilogrami8
Da biste se otarasili ove loše navike, važno je da osluškujete svoj organizam, usvojite pomenute zdrave navike i sami izgradite pravilan bioritam.

Novi.ba/Nezavisne/Foto: Profimedia

Ne propustite