NOVI ZAKON U NJEMAČKOJ, BIT ĆE VAM DRAGO: Zbog ove novosti BALKANCI VEĆ SLAVE!

Region
NOVI ZAKON U NJEMAČKOJ, BIT ĆE VAM DRAGO: Zbog ove novosti BALKANCI VEĆ SLAVE!
.

Štefan Majer, državni sekretar u MUP-u Nemačke, govorio je za "Dojče vele" o detaljima novog zakona useljavanja u Njemačku, te kako postupati kada na snagu stupi novi zakon, a još bude na snazi takozvano pravilo za Zapadni Balkan.

njemacka1

Kako je rekao, u središtu zakona o useljavanju stručne radne snage su stručnjaci, odnosno kvalifikovani radnici iz zemalja koje nisu članice Evropke unije. Dodaje da se ovim zakonom prvi put uvodi jedinstveni pojam stručnjaka odnosno kvalifikovanog radnika.

njemacka

- Ubuduće se više neće primenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju imaju državljani Nemačke ili neke druge zemlje EU. Takođe se ukida i lista takozvanih deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način - rekao je on.

Objašnjava da prema novom zakonu svako ko je u svojoj domovini stekao kvalifikaciju koja je ravnopravna - po standardnima koji za tu vrstu kvalifikacije važe u Nemačkoj - može pod olakšanim okolnostima da se useli u Nemačku, kako bi radio ili tražio prikladan posao.

- Važno nam je dobro poznavanje nemačkog jezika: u nekim oblastima je dovoljno znati osnove jezika, za zapošljavanje je potreban nivo B1, a za mjesto u obrazovanju B2 - naveo je on.

njemacka-ambasada-u-sarajevu

Uslovi za dolazak u Nemačku provjeravaće se prije planiranog dolaska i to će se obavljati preko diplomatskih predstavništava, kaže on.

- Tu treba napomenuti da postoji i mogućnost dokvalifikacije u Njemačkoj. Znači, ako neki stepen kvalifikacije nije dovoljan za izdavanje dozvole za useljavanje radi zapošljavanja onda se tom kandidatu može omogućiti da potrebnu dodatnu kvalifikaciju stekne i u Nemačkoj - navodi Majer.

Ipak, pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana nema veze sa novim zakonom o useljavanju stručne radne snage.

- Pravilo o zapošljavanju građana zapadnog Balkana sadrži i mogućnost zapošljavanja i polukvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika. I to je dovelo do toga da za nekvalifikovane radnike obrada podataka traje vrlo dugo. Ne bih rekao da će u svim predstavništvima doći do gužvi i zastoja - jer se novi zakon ciljano obraća samo kvalifikovanim radnicima. Ali pojačane navale na diplomatska predstavništva naravno nisu isključena. Tu će sigurno doći do pojačanja osoblja. Ali to je zadatak ministarstva spoljnih poslova - naveo je on.

njemacka

Kako dodaje, na neki način su građani zapadnog Balkana privilegovani.

- Ko ispunjava uslove za useljavanje po oba pravila može da izabere ono koje je za njega povoljnije. Ako neko ne ispunjava zahtjeve za useljavanje po novom zakon onda za tu osobu još uvijek postoji mogućnost useljavanja u Nemačku na osnovu pravila o zapadnom Balkanu. Ovom prilikim međutim želim da napomenem da je kroz mjeru o zapošljavanju građana zapadnog Balkana u Njemačku došao velik broj polukvalifikovanih i nekvalifikovanih i najvećim dijelom i starijih radnika. To budi bojazni da bi Njemačka mogla biti suočena sa dodatnim opterećenjima povezanim s penzijom ovih radnika - rekao je on.

17-6-2015-njemacka

Prema novom zakonu sada će useljenici stariji od 45 godina morati da dokažu da su dovoljno uplaćivali u penzijsko osiguranje. To je jedna mogućnost, a druga je da na novom radnom mjestu u Nemačkoj zarađuju najmanje 3.600 evra bruto.
 

Ne propustite