JESTE LI IKAD IMALI “FATIMINO OKO”: Otkrili smo šta ono stvarno znači i NIJE NAM DOBRO!

Objavljeno:17.08.2019 - 19:30
A A A Times Arial

Amajlija u obliku oka po imenu Fatimino oko, tursko oko ili Nazar ima skoro svaka kuća i obavezan je suvenir sa ljetovanja. A znate li šta ono zaista znači?

Nazar potiče od arapske reči nazara (pogled), a ovo kristalno plavo oko je jedno od zaštitnih simbola u tengrizmu, staroj religiji turskijskih naroda.

evil-eye-in-greece-960x640

Nazar je izuzetno čest u Turskoj, Grčkoj, Kipru, Egiptu, Avganistanu, Iranu, Libanu... i tamo ćete ga naći u kućama, kancelarijama, automobilima, kao nakit i u svrhu ukrasa za kuću. Po islamskom predanju, Muhamedova ćerka Fatima je svom vereniku poklonila komad plavog stakla i zahvaljujući ovoj amajliji on je uspešno završio svoj put savladavši sve moguće prepreke.

plavo-oko1

Obično je od ručno pravljenog stakla a iako je najčešće u plavoj boji, može se naći i u beloj i crnoj, nekad čak i zlatnoj. U suštini, to je ekvivalent hrišćanskog krstića, a služi da zaštiti nosioca od urokljivog oka.

avgk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvww1rn01eqv8vmdk0zgnlotrlowjkodzmzmexmzi2m2u4othlzjgwodcuanbnkzmczqkeaieaaq
Često se Fatimino oko postavlja blizu kućnih vrata, kako bi odmerilo i procenilo svakog posetioca, dok ga majke često stavljaju i pored bebinog kreveca da novorođenče zaštite od zlih, urokljivih pogleda.

download

Veruje se da Fatimino oko može da rastera sve negativne vibracije od nosioca amajlije, i to zbog svog sastava jer se izrađuje od stakla, bakra, gvožđa, vode i soli.

d-yk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtnpbn01eqv8votm4njq4mdi0ytyyymy1ngvhmwrin2fhmwu5ogq3owuuanbnkzmczqkeaieaaq

Fatimino oko može i da naprsne, a veruje se da se to dešava kada je imao posebno težak posao. U tim slučajevima treba ga zameniti novim kako bi radio pod punim dejstvom.

Novi.ba/Zena

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!