DUŽE TRAJE: Tri rješenja uz koje će spužvica za suđe trajati dulje

Praktična žena
DUŽE TRAJE: Tri rješenja uz koje će spužvica za suđe trajati dulje
.

Spužvica za suđe i daska za rezanje najprljaviji su kuhinjski predmeti, pokazala su istraživanja.

Zbog toga je spužvicu za suđe potrebno redovito mijenjati, ali ne želite li baš svakih mjesec dana (ili manje) kupovati novu spužvicu postoje metode čišćenja koje će spužvici za suđe produljiti vijek trajanja, odnosno ukloniti bakterije, plijesan i neugodan miris koji se u njoj zadržavaju.

Donosimo 3 rješenja kako očistiti spužvicu za suđe na najefikasniji način.

kuhinjska-spuzvica-odrzavanje


1. DNEVNO ODRŽAVANJE SPUŽVICE ZA SUĐE

1. Uklonite sve ostatke hrane sa spužvice za suđe. 

2. Iscijedite što je više moguće vode iz spužvice i stavite je na suho mjesto kako bi se u potpunosti osušila. 

Savjet: Izbjegavajte spužvicom za suđe čistiti dasku za rezanje naročito ako ste na dasci rezali sirovo meso. 

spuzvica

2. DUBINSKO ČIŠĆENJE U KUĆANSKIM APARATIMA

U mikrovalnoj pećnici

1. Dobro namočite spužvicu za suđe u vodi i pazite da se ne osuši. Obratite pozornost na to da su neke spužvice izrađene od plastičnih materijala koji se može otopiti u mikrovalnoj pećnici ako je spužvica previše vlažna. Zbog toga ispod spužvice stavite papirnati ručnik pa vam, u slučaju da se spužvica otopi, u mikrovalnoj neće ostati nered. 

2. Stavite spužvicu u mikrovalnu i pustite da se suši barem jednu minutu. Istraživanja su pokazala da, ako spužvice ostavite dvije minute u mikrovalnoj, više od 99 posto bakterija koje su bile na njoj će nestati. 

3. Izvadite spužvicu iz mikrovalne pećnice i obavezno ostavite da se ohladi prije uporabe jer stiskanje spužvice koja se nije ohladila može uzrokovati opekline. 

U perilici posuđa

1. Spužvicu za suđe stavite u košaricu u koju inače slažete pribor za jelo. Ostavite spužvicu da se opere kroz cijeli ciklus pranja i sušenja ukoliko vaša perilica posuđa ima tu opciju. 

2. Nakon što je ciklus završen, izvadite spužvicu iz perilice posuđa. Na spužvici će sada biti 99,9 posto manje bakterija.


3. DUBINSKO ČIŠĆENJE ALKOHOLNIM OCTOM

1. Manju posudicu napunite alkoholnim octom, namočite u njega spužvicu za suđe i pustite da odstoji preko noći. Ujutro je iscijedite i čista i osvježena spužvica za suđe bit će spremna za uporabu. 

2. Alkoholni ocat prolijte u slivnik te ćete na taj način i njega dezinficirati.

Novi.ba/Savjetnica/Foto: Profimedia

Ne propustite