PISANJE I ČITANJE ISKOŠENIH SLOVA utiče na vaš mozak! Šokirati ćete se kad na koji način

Objavljeno:16.08.2019 - 23:49
A A A Times Arial

Svako ima svoju preferencu kada su u pitanju ćirilično i latinično pismo, baš kao i štampana i pisana slova. Ali da li ste znali da pisanje iskošenih slova (kurziva) zapravo ima pozitivan uticaj na naš mozak? Evo i kako…

police-sa-knjigama-koje-imaju-skrivena-vrata-sa-tajnom-sobom-10

Usredsređeniji tok misli

Jedno istraživanje je još 1976. godine pokazalo da pisanje riječi bez prekidanja donosi bolje usvajanje cjeline i samim tim bolji tok misli i pisane riječi. Kod kurziva, riječi se ne dijele na blokove što više odgovara strukturalnom razmišljanju i usvajanju.

citanje-knjige-630x310

Bolji fokus

Naučnici su otkrili da ljudi koji koriste kurziv imaju bolju povezanost između onoga što zamisle i onoga što napišu. Oni tokom pisanja ne prave pauzu između blokova slova i samim tim se više fokusiraju na sam sadržaj pisanja i mogu imati bolje rezultate na testovima.

566d474c-ed90-4658-90a1-48d10a0a0a80-mozak-covjek-2-700x402

Cio mozak se aktivira

Iako se čini da je u pitanju samo još jedna varijanta pisanja, izgleda da iskošena slova aktiviraju drugačije neurološke puteve u odnosu na kucanje ili druge vrste ručnog pisanja. Dobra vijest je da se to isto pokazalo i kod čitanja iskošenih slova, kada se takođe više aktivira desna strana mozga i smanjuje broj grešaka.

mozak

Usvaja se više informacija

Istraživanja su pokazala da više informacija usvajamo prilikom pisanja nego prilikom kucanja nekog teksta. U tom slučaju, moramo da biramo šta ćemo zapisati i šta je „važno“, tako da te informacije lakše ostaju u pamćenju, a posebno kada je u pitanju pisanje kurzivom.

hodanje

Poboljšavaju se motoričke sposobnosti

Motoričke sposobnosti potrebne su nam u raznim sferama, a pisanje iskošenih slova je odličan način za vježbanje istih. Za ljude koji imaju razvojnu disgrafiju ovo može biti odličan način da se iskoriste mnogi benefiti.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA